ادبیات نظری تحقیق طبقه بندی مواد موثر گياهان، آلکالوئيدها، گليکوزيدها، اسانسها، فلاونها و فلاونوئيدها، تانن در 23 صفحه در قالب ورد قابل ویرایش.
بخشی از متن :
طبقه بندی مواد موثر گياهان
تقسيم بندی مواد موثر گياهان که امروزه مورد تأييد است، بهصورت چهار گروه اصلی آلکالوئيدها[1]، گليکوزيدها[2]، روغنهای فرار[3] و ساير مواد موثر ميباشد. منظور از ساير مواد موثر، ترکيباتی چون: مواد تلخ[4]، فلاوُنها[5]، فلاوُنوئيدها[6]، موسيلاژها[7] (و کربوهيدراتهای خاص مشابه آن)، ويتامينها[8]، تاننها[9]، اسيد سيليسيک[10] (و اسيدهای خاص مشابه آن) و بالاخره ترکيبهاي ديگر که بهدليل ناهماهنگی و گستردگی ساختمانهای شيميايی، در سه گروه قبلی جای نمیگيرند.
آلکالوئيدها
آلکالوئیدها ترکیبهای قلیایی هستند که در ساختمان خود یک یا چند اتم نیتروژن دارند و معمولا نیتروژنها در ناجور حلقهها وجود دارند.
گليکوزيدها
گليکوزيدها (همچون آلکالوئيدها) گروه بزرگی از مواد موثر ارزشمند را تشکيل میدهند که در عين حال در ميان آنها برخی از خطرناکترين و سمی ترين مواد موجود در طبيعت يافت میگردد. اين مواد در گروه زيادی از گياهان گلدار وجود دارند. گليکوزيدها در مسيرهای مختلف متابوليکی به شکلهای گوناگونی ساخته میشوند. اين مواد پس از هيدروليز (توسط اسيدها، برخی آنزيمها وغیره) به ترکيبات قندی (گليکون) و غير قندی (آگليکون) تبديل می شوند. ترکيبات اخير (آگليکونها) مصارف فراوانی در داروسازی دارند.
اسانسها
اسانسها از نظر ترکيب شيميايی همگن نيستند، بلکه بهصورت ترکيبات مختلفی مشاهده میشوند ولی، بهطور کلی از گروه شيميايی موسوم به ترپنها هستند و يا منشأ ترپنی دارند. باتوجه به اهمیت و ارزش این دسته از متابولیتها از نظر دارویی و کاربرد فراوان در صنعت عطر سازی توضیحات مفصلی در خصوص این دسته از ترکیبات در ادامه آمده است (قسمت 1-7).
مواد تلخ
اين مواد به لحاظ داشتن مزه تلخ، به مواد تلخ معروف هستند. اين مواد باعث ترشح شيرههای گوارشی موجود در معده میگردند. همچنين بر سيستم اعصاب چشايی موجود در دهان تاثير میگذارند. از مواد تلخ، نه تنها بهعنوان موادی اشتهاآور میتوان استفاده نمود، بلکه باعث هضم سريع غذا و تسريع در فعاليتهای متابوليکی میگردند.
مواد تلخ به سه دسته مهم تقسيم میشوند، که عبارتند از:
الف) مواد تلخ خالص: اين دسته از مواد تلخ، موادی خالص هستند و هيچ ترکيب اضافی ديگری (مثلاً اسانس) به همراه ندارند. از اين دسته، میتوان از مواد تلخ موجود در گياهانی چون گل گندم، ژنتيانا و چند گياه ديگر نام برد[11].
ب) مواد تلخ معطر: اين دسته از مواد علاوه بر مواد تلخ، اسانس نيز به همراه دارند. اين نوع مواد در گياهانی چون سنبل ختايی، درمنه، اکسير ترکی و امثال آن يافت میشوند[12].
ج) مواد تلخ گس: اين دسته از مواد حاوی ترکيبهای تند و گس بوده و به سختی قابل خوردن میباشند. از گياهانی که دارای اين نوع مواد تلخ میباشند، میتوان برخی گياهان مناطق گرمسيری نظير فلفل، زنجبيل و چند گياه ديگر را نام برد .
فلاونها و فلاونوئيدها
این دسته از مواد از نظر شیمیایی متعلق به خانواده فنل ها می باشند که در طبیعت به صورت گلیکوزیدی و یا غیر گلیکوزیدی یافت میشوند. باتوجه به اهمیت و گسترش این دسته از متابولیتها از نظر دارویی و بیولوژیکی، توضیحات مفصلی در خصوص این دسته از ترکیبات در ادامه آمده است (قسمت 1-5)
موسيلاژها
موسيلاژها، کربوهيدراتهايی با ساختمان شيميايی بسيار پيچيده و با وزن ملکولی زياد ميباشند. اين مواد در الکلها غير محلول میباشند. موسيلاژها در آب حل میشوند و پس از جذب آب متورم و حجيم میگردند. از گياهانی که حاوی ترکيبات موسيلاژی میباشند و در صنايع دارويی از اهميت خاصی برخوردارند، می توان از آلته آ (ختمی[13])، سينوم، ستراريا نام برد.
مهمترين خواص دارويی موسيلاژها، خاصيت ضد سوزش آنهاست. بهطوری که موسيلاژ لايه محافظ ظريفی بر روی غشای مخاطی معده توليد میکند و مانع اثر عوامل سوزشآور برسطح مذکور میشود. از اين رو، اين مواد برای مداوای زخمهای موجود در دستگاه گوارش و عفونتهای مخاط گلو و حلق مورد استفاده قرار میگيرند.
از خاصيت جذب آب موسيلاژها، برای کاهش آب موجود در لوله گوارش (در اسهالهای مزمن، بهعنوان قابض) استفاده میکنند. همچنين از موسيلاژها میتوان در مواضع بيرونی و برای مداوای برخی بيماريهای پوستی استفاده نمود (15].
ساپونين ها
ساپونينها، گليکوزيدهايی با وزن ملکولی زياد هستند. مهمترين خواص فيزيکی اين مواد اين است که بهصورت محلول در آب، توليد کف میکنند. از اين رو ساپونينها، خاصيت پاک کنندگی دارند. اين مواد، وقتی وارد گردش خون میشوند، باعث هموليز گلبولهای قرمز خون میگردند، از اين رو بهتر است مصرف آنها بهعنوان يک ماده نسبتاً سمی تحت نظر قرار گيرد. البته، خوردن اين مواد چندان زيانآور نيست، بلکه مدر و ملين و خلطآور نيز هست و حتی میتوان از آنها بهعنوان ماده ضد سرفه استفاده نمود. همچنين از اين مواد در تهيه محلولهای غرغره نيز استفاده میکنند (15].
تاننها
اين ترکيبها عموماً دارای خاصيت سخت کنندگی و توانايی پيوستگی به پروتئينها و رسوب آنها را دارند . تاننها، بهويژه از پوست درختان بلوط[14] و ريشهها و ريزوم برخی گياهان تيره گل سرخ[15] قابل استخراج هستند. این دسته از متابولیت های گیاهی اهمیت خاصی در صنعت دارویی دارند به همین جهت توضیحات مفصلی در خصوص دسته از مواد در قسمت 1- 6 آمده است.
ويتامينها
اهميت ويتامينها برای ادامه حيات برکسی پوشيده نيست و فعاليتهای متابوليکی بدون وجود ويتامينها امکان پذير نخواهد بود. در ميان گياهان دارويی، گياهان کمی (ساقه و برگ جعفری[16]، ميوه نسترن[17]، ميوه گياه سنجد تلخ ) يافت میشوند که به مقدار کافی حاوی انواع ويتامينهای مورد نياز بدن انسان باشند. ويتامينها تحت تأثير حرارتهای بالا تجزيه می شوند و خاصيت خود را از دست میدهند (15]. به لحاظ اهمیت زیاد متابولیت های ثانویه گیاهی در اینجا به بررسی اجمالی از ویژگی های چهار دسته مهم از این ترکیبات پرداخته میشود.
معرفی تفصیلی آلکالوئیدها
تعریف آلکالوئیدها
کلمه آلکالوئید از ریشه یونانی alkali به معنی ترکیب هایی که ظاهر قلیایی دارند، گرفته شده است. ریشه alkali از al-qualja عربی به معنی خاکستر گیاهی و مترادف با اصطلاح انگلیسی potash می باشد(16].تعریف دقیق آلکالوئیدها تا حدی مشکل است زیرا مرز مشخصی میان آلکالوئیدها و آمینهای پیچیده طبیعی وجود ندارد. با وجود این میتوان گفت آلکالوئیدها ترکیبهای قلیایی هستند که در ساختمان خود یک یا چند اتم نیتروژن دارند و معمولا نیتروژنها در ناجور حلقهها وجود دارند (19].
آلکالوئیدها معمولا منشا گیاهی دارند ولی در ترشح غدد بعضی از حیوانات مانند سوسمار وهزارپا نیز آلکالوئیدهای Salamander و Quinazolones یافت میشود. برخی از ترکیباتی که درحیوانات یافت میشوند در ساختمان شیمیایی خود دارای ازت میباشند، که آلکالوئیدهای حیوانی نامیده میشوند مانند هیستامین، نورادرنالین (17].
آلکالوئیدهای واقعی به صورت ترکیبهایی تعریف میشوند که بطور اساسی ازچهار فاکتور برخوردارهستند :1) در ساختار خود حاوی اتم نیتروژن باشند. 2) دارای خاصیت بازی باشند. 3) موثر باشند یعنی پس از ورود به بدن سبب ایجاد تغییرشوند
ترکیبهای نیتروژن داری از گیاهان که مشخصات گفته شده را نداشته باشندشبه آلکالوئیدگویند.
پراکندگی آلکالوئیدها در گیاهان
آلکالوئیدها حدودا در 15 درصد گیاهان متعلق به بیش از 150 خانواده، یافت میشوند(18]. آنها در جنسها و تیرههای خاصی از گیاهان توزیع بیشتری دارند. بطور کلی آلکالوئیدها بیشتر در گیاهان آلی یافت میشوند، اما تعدادی از آنها در گیاهان بدون گل نیز یافت شدهاند، از آن جمله بعضی قارچ ها و نهانزادان آوندی میتوان نام برد که حاوی آلکالوئید میباشند. از قارچ ها میتوان ارگوت و انواع استروپتومیسسها را نام برد که آلکالوئیدهای آنتی بیوتیکی را تولید میکنند. از نهان زادان آوندی میتوان دم اسبیان و پنجهگرگیان را نام برد. ازگیاهان گلدار که بیشتر حاوی آلکالوئید می باشند، میتوان دو لپهای ها و تک لپهای ها را ذکر کرد. در میان دو لپهای ها نخود، خشخاش، آلاله، روناس، سیب زمینی و زرشک نسبت به دیگر خانوادههای این دسته از درصد آلکالوئید بالاتری برخوردار هستند ولی نعنائیان و گل سرخ فاقد آلکالوئید میباشند. در کل میزان الکال.ئیدها در دولپه ای ها خیلی بیشتر از تک لپهای ها میباشد. در میان تک لپهای ها تاکساسه، لیلاسه نسبت به بقه از درصد بالاتری برخوردار هستند.
نقش آلکالوئیدها در گیاهان
ویژگی ذاتی آلکالوئیدها و اثرات فارماکولوژیک مشخص آنها دانشمندان را به تآمل در نقش آنها در گیاهان وا داشته است و نظریه های زیر را در مورد آنها بیان کرده اند:
1) در امر حفاظت گیاه نقش مهمی را ایفا میکنند. از آنجایی که دارای فعالیت ضد قارچی هستند، نقش دفاع در برار آفات و حملات قارچی را برعهده دارند. این اثر بخصوص در آپورین آلکالوئیدها دیده میشود.
2) گاهی آلکالوئیدها محصولات نهایی واکنشهای سم زدایی و مهار تولید ترکیبهایی که برای گیاه مضر است، میباشد. دانشمندان معتقداند این ترکیبات شبیه مواد زاید ازت دار حیوانات مثل اوره و اسیداوریک میباشد.
3) منبع ذخیره نیتروژن محسوب میشود. البته این قانون کلی نمیباشد چون دیده شده است که آلکالوئیدهای ذخیره شده در مواقع فقر ازت در گیاه نیز تجزیه و وارد متابولیسم گیاه نخواهند شد.
4) تعداد زیادی از ترکیبهای آلکالوئیدی اثرات علف کشی و حشره کشی دارند. از آنجا که آلکالوئیدها دارای مزه تلخ و اغلب سمی میباشند، گیاهان حاوی آلکالوئید نسبت به بعضی از انگلها و حشرات مصون میباشند.
مکان بیوسنتز و ذخیره آلکالوئیدها در گیاهان
درگیاهان آلی تشکیل آلکالوئیدها از بافتی به بافت دیگر، بطور قابل توجهی متفاوت است. معمولا آلکالوئیدها در بافتهای فعال گیاه مانند بافتهای اپیدرمی، هیپودرمی و مجاری لاتکس تجمع مییابند (21]. پژوهشگران بررسی های مختلفی برای یافتن محل بیوسنتز آلکالوئیدها انجام داده اند و بدین منظور ریشههای تاتوره و شابیزک را به گیاهان تیره سیب زمینی فاقد آلکالوئید نظیر گوجه فرنگی پیوند زده اند و مشاهده کرده اند که هیوسیامین در برگهای گوجهفرنگی تجمع یافته است. بنابراین ریشه گیاه را محل تولید هیوسیامین معرفی کردهاند. از این رو در تیره سیب زمینی ترپان آلکالوئیدها در ریشه سنتز شده و مقدار زیادی از آنها به اندامهای هوایی گیاه منتقل میشود که گاهی در جریان انتقال نیز دچار تغییرات شیمیایی میگردد(22].
پژوهشها نشان دادهاند که آلکالوئیدها در واکوئل بافت های مختلف متمرکز میشوند، بنابراین در سلولهای بسیار جوانی که هنوز واکوئل ندارند، وجود ندارد (23].
ونویت و بلوم در سال1991 گزارش دادند که شکل خنثی تمام آلکالوئیدها، قابلیت نفوذ از غشاء های زیستی را دارند و انتقال آلکالوئیدها به واکوئل ها بصورت انتشار آزاد بوده و تجمع آنها در واکوئلها بدلیل وجود تلهای یونی صورت میگیرد. از سوی دیگر تجمع بیشتر بوسیله مراحل وابسته به انرژی و یا اتصال با سایر ترکیبهای واکوئلی رخ میدهد.
آلکالوئیدها را میتوان در اندامهای مختلف گیاه جستجو کرد(17]. از جمله:
-دانه (گردوی قی آور، سورنجان، لوبیای کالابار، فندق هندی).
- میوه (فلفل سیاه، شوکران).
- برگ (بنگ دانه، شابیزک، تاتوره).
- ریشه (اقونیطون، شابیزک).
- پوست (گنه گنه، انار).
- ساقه (کاکنج).
- جوانه های گل دار (بنگ دانه).
- کپسول (گیاهان تیره خشخاش).
ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آلکالوئیدها
آلکالوئیدها معمولا بیبو، بیرنگ، غیر قابل تبخیر و تلخ میباشند. اکثر آلکالوئیدها و نمکهای آنها در حالت خالص بصورت کریستالهای جامد هستند ولی بعضی بصورت مایعهای روغنی شکل میباشند مانند نیکوتین، ارکولین و پیلوکارپین و بندرت هم بصورت بی شکل میباشند مانند امتین. شکل نمکهای آلکالوئیدی بصورت کریستال میباشد که در تشخیص آنها بوسیله میکروسکوپ موثر میباشد (82].بطور کلی آلکالوئیدها در گیاهان بشکل آزاد، نمک یا -N اکسید وجود دارند. اکثر آلکالوئیدها علاوه بر کربن، هیدروژن و نیتروژن دارای اکسیژن نیز میباشند. تعداد کمی از آلکالوئیدها فاقد اکسیژن بوده و دارای بوی مشخصی نیز میباشند مانند نیکوتین.
اتم نیتروژن در آلکالوئیدها ممکن است بصورت نوع اول (NH2R)، نوع دوم NHR2))، نوع سوم (NR3) و یا نوع چهارم(N+R4) باشند. این ترکیبات بدلیل داشتن نیتروژن حاوی جفت الکترون آزاد، خاصیت بازی دارند و قدرت بازی آنها به ساختمان مولکولی و موقعیت سایر گروههای عاملی بستگی دارد. حلالیت آلکالوئیدها و نمک های آنها پایه و اساس روشهای جداسازی آنها از گیاهان و ترکیبهای غیر آلکالوئیدی محسوب میشوند. آلکالوئیدهای آزاد در آب دارای حلالیت بسیارکمی هستند اما در حلالهای آلی مثل اتر و کلروفرمبخوبی حل میشوند. املاح مختلف آلکالوئیدها بر خلاف خود آنها در آب محلول بوده و در حلالهای آلی بسیار کم محلول هستند.
حساسیت آلکالوئیدها به حرارت و نور متفاوت میباشد. برای نمونه استریکنین در مقابل حرارت و محیط قلیایی مقاوم میباشد در حالی که ارگوتامین در این شرایط تجزیه میشود. تجزیه شدن آلکالوئیدها در حالت محلول در حلال خیلی سریعتر ار حالتی است که به حالت جامد باشد30)).
طبقه بندی آلکالوئیدها
آلکالوئیدها را بر اساس معیارهای متفاوت، دسته بندی میکنند مانند:
براساس مسیربیوسنتز
براساس ساختار شیمیایی
بر اساس اسید آمینه ای که آلکالوئیدها از آن مشتق میشوند
بر اساس اثرات بیولوژیکی
بر اساس اینکه ازت آنها داخل حلقه ناجور حلقه یا روی قسمت خطی قرار گرفته باشد
در این مبحث طبقه بندی آلکالوئیدها بر اساس نوع ساختمان حلقه آنها مورد بررسی قرار گرفته شده است. این گروهها عبارتند از:
1) آلکالوئیدهای گروه پیریدین و پی پیریدین
2) آلکالوئیدهای گروه پیرول و پیرولیدین
3) آلکالوئیدهای گروه تروپان
4) آلکالوئیدهای گروه ایندول
5) آلکالوئیدهای گروه ایمیدازول
6) آلکالوئیدهای گروه کینولیزیدین و پیرولیزیدین
7) آلکالوئیدهای گروه کینولین
8) آلکالوئیدهای گروه ایزوکینولین
9) آلکالوئیدهای گروه استروئیدی
10) آلکالوئیدهای گروه پورین
11) آلکالوئیدهای گروه آمین (آلکالوئید آمین ها)
معرفی تفصیلی فلاونوئیدها
مقدمه
اصطلاح فلاونوئید اولین باردرسال1952 وتوسط گیسمن و هیناینربکاربرده شد ]31). فلاونوئیدها، بزرگترین گروه فنل های طبیعی هستند فلاونوئیدها اولین بار به عنوان رنگدانه های گیاهی شناسایی شدند و در واقع مشتقات فنیل بنزوپیرون یا فنیل کرومون می باشند. بعضی از فلاونوئیدها از حیوانات بدست آمده اند.اینطور بنظر می رسد که فلاونوئیدهای موجود در حیوانات ناشی از غذای گیاهی آن ها است تا اینکه در بدن انها ساخته شده باشد مانند غدد مترشحه پوست سگ آبی و یا ترشحات زنبور و بال پروانه ها ]32[. از برخی ترکيبهای متعلق به فلاونوئیدها میتوان از کومارينها و آنتوسيانينها نام برد. آنتوسيانينها بانی رنگ آبی و قرمز تعدادی از گلها ميباشند. مهمترين مشتقات فلاونها معمولاً به رنگ زرد میباشد. فلاونها در گياهان خانوادههای کاسنی، پروانه آسا، سداب و برخی خانوادههای ديگر يافت میشوند [15). اين رنگدانههاي زرد به طور وسيعی، در ميان گياهان عالی توزيع شدهاند. تا به حال بيش از 4000 ترکيب از دسته فلاونوئيدها از گياهان مختلف استخراج و شناسايی شده است. فلاونوئيدها در ميوهها، سبزيجات، دانه، ساقه، هسته و گلها يافت میشوند. فلاونوئيدها محلول در آب میباشند و در اثر مجاورت با مواد قليايی يا آمونياک تغيير رنگ میدهند. دارای پيوند دوگانه مزدوج با حلقه عطری بوده، از اين رو دارای نوارهاي جذبی قوی در طيف ماورای بنفش و نور مرئي میباشند.
خصوصیات فیزیکی و شیمیایی فلاونوئیدها
قسمت غیر قندی فلاونوئید هاساختمان پلی فنلی داشته بنابراین به مقدار خیلی کم اسیدی بوده پس در باز ها حل می شوند (36) و به دلیل داشتن گروههای هیدروکسیل استخلاف نشده، ترکیباتی نسبتا قطبی هستند و بطور معمول در حلال های قطبی مانند متانول ،بوتانول، آب و غیره .حل میشوند. وجود گروه قندی درفلاونوئیدها منجربه افزایش حلالیت فلاونوئیدها در آب می شود. ترکیب هر کدام از حلال ها با آب، حلال بهتری برای گلیکوزیدها را می سازد. فلاونوئیدها، مواد جامدبلوری شکل و برحسب نوع خود، کم و بیش زرد رنگ هستندکه در مجاورت باهوا رنگ تندتری به خود می گیرندو می توان از طریق استریفیکا سیون دوباره رسوب داد و رنگ آنها را از بین برد.
آثار و نقش فلاونوئید ها در گیاهان
نقش فلاونوئیدهادرگیاهان به عنوان، مهارکننده آنزیم ها، کنترل فتوسنتز، تنفس، اندام زایی و متابولیسم هورمون های رشد وهمچنین محافظت گیاه در مقابل اشعه ماورای بنفش حائزاهمیت است. نقش ويژه فلاونوئیدهادر گياهان در ايجاد رنگ وتثبيت نيتروژن در گياهان است. آثار سلامت فلاونوئيدها بيشتر در نتيجه خصوصيات آنتي اكسيدانی و توانايی كلاته كنندگي آنهاست. مطالعات زيادی انجام شده است تا مؤثر بودن فلاونوئيدها به عنوان عوامل ضدقارچی، ضد باكتريایی، ضدويروسی، ضد التهاب، آنتی اكسيدانتی و غیره . را به اثبات رساند. فلاونوئیدها با ایجاد رنگ های جذاب سبب جذب حشرات و کمک به گرده افشانی گیاهان میشوندودر بررسی روابط بین گونه ای و همچنین درون گونه ای حائز اهمیت هستند [40).
طبقه بندی فلاونوئید ها
فلاونوئیدهارابراساس معیارهای زیردسته بندی مینمایند.
- بر اساس ساختار مولکولی
- بر اساس اینکه به مولکول های گلیکوزیدی متصل هستند یا خیر
- فلاونوئیدها (براساس نحوه اتصال به مولکول های گلیکوزیدی)
- فلاونوئیدها (براساس نحوه اتصال به مولکول های گلیکوزیدی)
فلاونوئیدهای -Oگلیکوزیده
در این دسته، یک یا بیشتر از یک گروه هیدروکسیل فلاونوئید به یک قند متصل شده است یا قند بوسیله یک پیوند همی استال به فلاونوئید متصل است.در اثر گلیکوزیله شدن فعالیت فلاونوئید ها کاهش و به حلالیت آنها در آب افزوده می شود [35-38). مهمترین قندی که در ساختمان این دسته از ترکیبات وجود دارد گلوکز می باشد.اگر چه گالاکتوز، رامنوز، گزیلوز، آرابینوز نیز در ساختمان آنها مشاهده می شود.این دسته از فلاونوئیدها قابلیت هیدرولیز شدن را دارند.گروههای هیدروکسیل در هر موقعیتی از هسته فلاونوئیدها ممکن است گلیکوزیله شوند اما در موقعیت های بخصوصی بیشتر گلیکوزیله میشوندمثل هیدروکسیل 7 درفلاون ها، ایزوفلاون ها[42).
فلاونوئیدهای - C گلیکوزیده
دراین دسته از فلاونوئیدها، قند ها بطور مستقیم با کربن هسته فلاونوئیدی اتصال دارد که باعث می شود این پیوند به هیدرولیز مقاوم باشدیعنی این فلاونوئیدهابه هیدرولیزشدن مقاوم هستند. برای ایجاد اتصالات کربنی فقط موقعیت های 6 و 8 در هسته فلاونوئید این امادگی را دارد. فراوانی فلاونوئیدهای- C گلیکوزیده نسبت به فراوانی فلاونوئیدهای - O گلیکوزیده کمتر است. ایزوفلاون ها، فلاوانون ها، فلاونول ها گهگاهی بصورت - C گلیکوزیده دیده می شوند[32).
[1] Alkaloid
[2] Glycoside
[3] Volatile oil
[4] Bitter materials
[5] Flavones
[6] Flavonoides
[7] Mucilage
[8] Vitamins
[9] Tannins
[10] Silicic acid
[11] Centaurium spp.,Gentiana spp., Menyanthes spp.
[12] Angelica spp., Acorus spp., Artemisia spp
[13] Althea spp.
[14] Quercus spp.
[15] Rosaceae
[16] Pertoselinum spp.
[17] Rosa canina
ادبیات نظری تحقیق طبقه بندی مواد موثر گياهان، آلکالوئيدها، گليکوزيدها، اسانسها، فلاونها و فلاونوئيدها، تانن_1615729788_46885_8524_1935.zip0.17 MB |