ادبیات نظری تحقیق گیاه علوفه ای سورگوم در 26 صفحه در قالب ورد قابل ویرایش.
بخشی از متن :
مقدمه
نگرش عميقتر به گياهان علوفهاي با توجه به افزايش تقاضا براي غذا به علت رشد فزاينده جمعيت و اهميت پروتئين در جيره غذايي مردم و از آنجائيکه اين پروتئين بطور عمده از طريق فرآوردههاي دامي تأمين ميشود، ضروري است. نقش گياهان علوفهاي درتوليد دام و در نتيجه تأمين نياز انسان به فرآوردههاي دامي از اهميت غير قابل انکاري برخوردار است. با اين وجود، متأسفانه در کشور ما به توليد و مديريت گياهان علوفهاي در مقايسه با ساير محصولات زراعي کمتر توجه شده است براي جبران کمبود علوفه نياز به گياهاني است که ضمن توليد علوفه بيشتر و کيفيت مناسب، نسبت به شرايط نامساعد محيطي نيز مقاوم باشند تا در طول سال به خصوص فصلهايي از سال که کمبود علوفه به صورت حادتر مطرح ميشود بتوانند توليد داشته باشند و نياز دامها را تامين نمايند. در اين راستا سورگوم[1] نه تنها از عملکرد بالايي برخوردار است بلکه با شرايط اقليمي اکثر مناطق ايران به خصوص مناطق گرم و خشک و معتدل سازگاري خوبي دارد (فومن و همکاران، 1387). سورگوم از نظر اهميت غذايي پنجمين غله دنيا پس از گندم، ذرت، برنـج و جـو محسوب ميشود. مهمترين کشورهاي عمده توليد کننده سورگوم آمريکا، هندوستان، آرژانتين، چين، مکزيک، نيجريه و سودان هستند. سورگوم در شمال و جنوب آمريکا، اروپا و استراليا به مصرف تغذيه دام ميرسد اما در آسيا، آفريقا و آمريکاي مرکزي بيشتر مصرف خوراکي دارد (FAO, 1989). سورگوم گياه مقاومي بوده و در شرايطي که براي بيشتر غلات نامناسب است قادر به توليد بذر ميباشد. به دليل مقاومت اين گياه نسبت به خشکي، براي مناطقي که بارندگي منظمي ندارد گياه مناسبي است (Purseglove., 1972). اگرچه پتانسيل عملکرد آن شبيه ذرت (Pickett and Fredericks., 1959) ميباشد، ولي کشت اين گياه در مناطق نيمهخشک حارهاي که ميزان بارندگي سالانه بيش از 500 ميليمتر بوده معمول است. در اين مناطق بارش ساليانه در خلال دو تا هفت ماه از سال، بيشتر از ميزان تبخير و تعرق ميباشد. بهبود و افزايش عملکرد سورگوم منوط به شناخت بهتر صفات فيزيولوژيکي و رشد و نمو آن است.
- تاريخچه سورگوم
سورگوم از قديمالايام در ايران وجود داشته وبعد از کشور يمن، در خاورميانه بيشترين توده بومي (421 توده) از ايران جمعآوري شده است (فومن و همکاران، 1385). علاوه بر ساير مصارف معمول، اولين بار ايرانيان باستان شيره گياه Sorghum Saccharatum را به منظور تهيه شکر مورد استفاده قرار دادند (فومن 1389). با توجه به کمبود علوفه در ايران، نوع علوفهاي آن اولويت دارد و سطح زير کشت آن در ايران بيشتر از 40000 هکتار است (کيخاني و همکاران، 1389). پراکندگي جغرافيايي سورگوم از طريق جاده ابريشم صورت گرفته و از آسيا به ساير مناطق دنيا راه يافته است. سوابق نشان ميدهد که سورگوم در حدود 1900 سال قبل از ميلاد مسيح در قاره آسيا و به بويژه در هندوستان کشت ميشده است. در قرن چهارم ميلادي نيز اين گياه در چين و در قرن پانزدهم در اروپا رايج شده است و به سرعت رونق يافته است. برخي کاشت اين گياه را در آمريکا از حدود سال 1707 ميلادي و همراه با تجارت بردگان به اين کشور ميدانند (پورکاظم، 1387). شناسايي، نامگذاري و طبقهبندي جنسها و گونههاي متعدد اين گياه از قرن شانزدهم توسط گياهشناسان آغاز شد و هر کدام تحت اسامي خاصي اين گياه را معرفي کردند و بعضاً گونههاي جديدي را به جمع گونههاي شناسايي شده، افزودند. طبقهبندي اين گياه نشيب و فرازهايي را طي کرد تا اينکه مونش در سال 1794 کلمه سورگوم را براي اين جنس انتخاب نمود و از آن تحت عنوان Sorghum Bicolor نام برد و تا کنون نيز تحت همين نام بکار رفته است. اسنودن طبقه بنديهاي گذشته را تکميل و 31 گونه زراعي و 17 گونه غيرزراعي اين گياه را تشريح کرد (پورکاظم 1387).
- کشت سورگوم در ايران
با توجه به سازگاريهاي اکولوژيک خاص اين گياه که مناسب با شرايط موجود در ايران است در 40 هزار هكتار از اراضي ايران كشت ميشود. در مناطق مرطوب با استفاده از ارقام مناسب و در مناطق سرد با رعايت تاريخ كاشت در اواخر بهار و اوايل تابستان كشت آن امكانپذير است. آزمايشات نشان ميدهد سورگوم دانهاي در اكثر مناطق ايران كه 140-90 روز داراي درجه حرارت بالاي 15 درجه سانتيگراد باشند با استفاده از ارقام و واريتههاي مناسب و رعايت تاريخ كاشت قابل كشت است
در ايران، سورگوم در اردستان و يزد از سالها قبل کشت ميشده است. در سيستان و بلوچستان نيز سورگوم دانهاي کشت و از آن نان تهيه ميکردهاند. همچنين در مناطق گرم استان فارس از جمله کازرون سورگوم کشت ميشود. در کرمان و بنادر جنوب نيز سورگوم کشت و به مصرف تغذيه دام ميرسيده است (عادلي، 1374). سورگوم گياهي است که مقاومت بالا به شرايط نا مساعد محيطي دارد و در شرايطي كه براي بيشتر غلات نامناسب است قادر به رشد و توليد بذر ميباشد (المدرس، 1387). سورگوم داراي خصوصيات زراعي بسيار خوب از جمله رشد سريع بوده و در مدت زمان كوتاهي در حدود 50 روز (البته بسته به شرايط آب و هوايي) محصول قابل توجه توليد ميكند. سورگوم محصولي با تنوع ژنتيكي بالا است و ويژگيهاي كيفي مانند وجود تانن در دانه موجب كاهش ارزش غذايي، كاهش قابليت هضم و كاهش نسبت كارايي پروتئين آن ميشود (Ejeta., 1990). در برخي واريتهها حضور پلي فنولها دانه را تلختر و بد طعم ميسازد اما همين پلي فنولها به حفظ دانه در برابر حمله حشرات و پرندگان و جوانهزني پيش از برداشت كمك ميكنند. دانههاي سورگوم معمولا به رنگهاي سفيد، قرمز، زرد و يا قهوهاي ديده ميشوند (Butler., 1990).
- گياهشناسي سورگوم
. سورگوم با نام علميSorghum biocilor (L.) Moench يکي از گياهان خانواده غلات (زهتابيان و چاهوکي، 1389) و يکي از پنج گياه زراعي عمده دنيا محسوب ميشود و امروزه بعد از چهار گياه گندم، برنج، جو و ذرت مقام پنجم را دارا ميباشد (فومن، 1389؛ کليدري و همکاران، 1386). سورگوم گياهي يکساله، روزکوتاه با 6 درصد گرده افشاني غيرمستقيم و از نظر فتوسنتزي جزو گياهان 4 کربنه است (پورکاظم، 1387). اين گياه داراي سيستم ريشهاي افشان و بسيار توسعه يافتهاي است. به طور متوسط تا عمق 50-40 سانتيمتري (حداكثر تا عمق 90 سانتي متري) در خاك نفوذ ميكند و بصورت جانبي تا 40 سانتيمتر گسترش مييابد هر چند گسترش ريشه تا شعاع 120 سانتيمتري اطراف گياه نيز مشاهده شده است. از ديگر خصوصيات ريشههاي سورگوم، داشتن مقادير بسيار زيادي تار كشنده است كه ميزان آن در يك سانتيمتر مربع تقريبا 2 برابر بيشتر از ذرت است (نورمحمدي، 1380). رشد و پراكنش سيستم ريشهاي سورگوم تحت تاثير رطوبت خاك، مقاومت فيزيكي خاك و تخلخل خاك قرار ميگيرد (مظاهري، 1377). گمان ميرود كه ذخاير سيليسي موجود بر روي آندودرم ريشه سورگوم منجر به محكم شدن ريشه در خاك و كمك به تحمل تنش خشكي ميشود. ساقه سورگوم مستقيم با پوسته محكم و مغز نرم ميباشد. ارتفاع گياه از 3/0 تا 5/4 متر متغير و داراي 20-7 ميانگره است. فاصله ميانگرهها از پايين به طرف بالا افزايش مييابد، قطر ساقه از پايين به طرف بالا كاهش پيدا ميكند و بين 4-1 سانتيمتر متغير است. ساقه سورگوم آبدار و ميزان شيره ساقه در برخي ارقام 48-38 درصد ميرسد. بالا بودن شيره ساقه باعث افزايش مقاومت سورگوم نسبت به ورس، بيماريها و بالا رفتن ارزش علوفهاي آن ميگردد (نور محمدي، 1380). معمولا تعداد پنجه هر بوته بين 4-3 عدد و در مواردي به 10 عدد نيز ميرسد. البته رقمهاي دانهاي سورگوم در جهتي اصلاح شدهاند كه تعداد پنجه كمتري توليد ميكنند. قطر ساقه سورگومهاي دانهاي معمولا بيشتر از بقيه انواع سورگومها ميباشد (Martin et al., 1986).
[1]- Sorghum
ادبیات نظری تحقیق گیاه علوفه ای سورگوم_1616045614_46949_8524_1781.zip0.05 MB |