توضیحات :
ادبیات نظری تحقیق تعاریف، ابعاد ونظریات تعهد سازمانی در 25 صفحه در قالب ورد قابل ویرایش.
بخشی از متن :
خلاصه ای از کار:
تعهد سازمانی
تعریف
در ادبیات روان شناسی اجتماعی مفهوم نگرشها از اهمیت ویژهای برخوردار است آلپورت(1935، به نقل از اگارد[1]، مارنبورگ[2] و لارسن[3]، 2008)، در مقالهای که پژوهشهای مربوط به نگرشها را بازنگری میکرد، اظهار داشت که مفهوم نگرش شاید متمایزترین و ضروریترین مفهوم در روان شناسی اجتماعی معاصر باشد. تصور بر این است که در محیط سازمانی نگرشهای مشخص با شخصیت و انگیزش او ارتباط دارند.
..................
- ابعاد تعهد سازمانی
از جمله اولین محققان در تعریف ابعاد و انواع تعهد، کریس آرجریس[4] است. وی معتقد است که نیروی انسانی در سازمان میتواند دو نوع از تعهد را داشته باشد:
- تعهد درونی[5]
این تعهد از درون نشأت میگیرد. به این معنی که افراد، بنا به انگیزههای درونی به سازمان متعهد میشوند و در تعیین فعالیتها و
..................
- موضوعات تعهد سازمانی
اگر چه تعاریف متفاوتی از تعهد سازمانی در ادبیات موضوع یافت میشود، ولی هر یک از آنها یکی از سه موضوع کل وابستگی عاطفی، درک هزینهها و احساس تکلیف را منعکس میکنند.
الف) وابستگی عاطفی
عمومی ترین شیوهی برخورد با تعهد سازمانی در ادبیات مربوطه، شیوهای است که تعهد به عنوان وابستگی عاطفی و روانی به
..............
نظریههای مربوط به تعهد سازمانی
نظریه مزیتهای جانبی بکر[6]
اصطلاح مزیتهای جانبی نخستین بار در ادبیات روان شناسی صنعتی و سازمانی به وسیلهی بکر مورد استفاده قرار گرفته است (ته[7]، وانگ و گرانگ[8]، 2011).
این اصطلاح اشاره به مزیتها و امتیازاتی دارد که توسط افراد در یک سازمان اکتساب و ذخیره میشوند و در صورت ترک کردن سازمان ممکن است آنها
.............
نظریه یا الگوی تعهد سازمانی استیرز
استیرز در سال 1977 با ارائهی نظریه یا الگویی دربارهی تعهد سازمانی پایهی بسیاری از تحقیقات بعدی را بنا نهاد. وی در این نظریه یا الگو اظهار میدارد که تعهد سازمانی در عین این که بر روی متغیرهایی اثر میگذارد از متغیرهای دیگری نیز اثر میپذیرد و به عبارت دیگر این الگو بیان میکند که تعهد سازمانی در آن واحد میتواند هم متغیر پیش بین (مستقل) و هم متغیر ملاک (وابسته) باشد(کیم و کیم، 2014).
.................
الگوی سه گانهی اثرگذار بر تعهد سازمانی استیرز و همکاران
استیرز، پورتر و مودی (1983، به نقل از اوزگان، 2011)، برخی از عوامل مؤثر بر افزایش تعهد سازمانی را به صورت ذیل مطرح کردهاند.
1- عوامل شخصی[9]
اصلیترین عامل شخصی میزان تعلق و پیوستگی بالقوهای است که کارمند در اولین روز کاری
..............
- مدل سه بخشی تعهد سازمانی آلن و مایر
آلن و مایر (1991) مدل سه بخشی تعهد سازمانی را معرفی کردند. در این مدل تعهد سازمانی از سه مورد تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری تشکیل شده است. پیش شرطهای مطرح شده در این مدل شامل
..........
نظریه یا الگوی تعهد سازمانی ماتیو و زاجاک
ماتیو[10] و زاجاک[11] (1990، به نقل از لارسن، مارنبورگ و اگارد، 2012) در الگویشان به بررسی متغیرهای مؤثر بر تعهد سازمانی و متغیرهای متأثر از تعهد سازمانی و همچنین به بررسی روابط متقابل متغیر سازمانی با بعضی از
.........
الگوی عوامل مؤثر بر تعهد سازمانی
سیری در ادبیات و مطالعات مربوط به تعهد سازمانی نشان میدهد که مجموع عوامل اثرگذار بر تعهد سازمانی در چهار دسته میگنجد.
1- عوامل شخصی: که میتوان به سن، جنس، تحصیلات، سابقه ی کار، احساس آرامش، شایستگی، رضایت شغلی و نظایر آن اشاره کرد.
.........
فهرست منابع
منابع فارسی
تعهد سازمانی
تعریف
در ادبیات روان شناسی اجتماعی مفهوم نگرشها از اهمیت ویژهای برخوردار است آلپورت(1935، به نقل از اگارد[12]، مارنبورگ[13] و لارسن[14]، 2008)، در مقالهای که پژوهشهای مربوط به نگرشها را بازنگری میکرد، اظهار داشت که مفهوم نگرش شاید متمایزترین و ضروریترین مفهوم در روان شناسی اجتماعی معاصر باشد. تصور بر این است که در محیط سازمانی نگرشهای مشخص با شخصیت و انگیزش او ارتباط دارند.
در دهههای اخیر متخصصین رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی نسبت به نگرشهای شغلی توجه خاصی نمودهاند. نگرشهای متعددی در رابطه با فعالیتهای شغلی وجود دارد. مطالب زیادی در رابطه با کنش و جاذبه میان افراد در دسترس است؛ مثلاً نگرشهای ما نسبت به دیگر افراد. هر چند نگرشهایی که بیش از همهی مورد پژوهش قرار گرفتهاند آنهایی هستند که با احساس کلی شخص نسبت به شغل سروکار دارند (مک موری[15]، پیرولا- مرلو[16]، ساروس[17] و ایسلام[18]، 2010). از جمله نگرشهای شغلی مهم تعهد سازمانی میباشد که در این پژوهش به آن پرداخته شده است.
مفهوم تعهد سازمانی در کارمندان اخیراً در ادبیات تحقیق به طور گسترده مورد توجه قرار گرفته است. داشتن طرح و هدف در سازمان به تنهایی اثربخشی سازمان را تأمین نمیکند، ولی اگر شروط زیربنایی نیز وجود داشته باشد، اعضای سازمان به سختی و بدون رغبت از اهداف سازمان حمایت خواهند کرد (نجیبزاده، 1385).
واژهی تعهد سازمانی یک واژهی چندبعدی است که شامل اشتیاق به حفظ عضویت خود در سازمان، اعتقاد به قول ارزشها و اهداف سازمان و علاقه به جد و جهد در قبال سازمان باشد (پروماروپان[19]، سعوفی[20]، راجاکاسیم[21] و بالاکریشنان[22]، 2013).
تعاریف متعددی را میتوان برای تعهد سازمانی برشمرد. تعهد مفهومی چندبعدی و پیچیده است؛ به طوری که در تئوریها و تحقیقات به شکلهای متفاوتی آن را تعریف کردهاند.از نظر بکر، تعهد تمایل به انجام مستمر مجموعه فعالیتهایی است که به خاطر ذخیره شدن اندوختهها و سرمایهگذاریهای پیشین بوده که با ترک سازمان، این اندوختهها از بین میرود (بکر[23]، 1992). گراسکی[24](1966)ماهیت رابطهی فرد با سازمان خود را به صورت یک تعهد سازمانی تعریف میکند. هال و همکاران[25](1997، به نقل از چتین[26] و پکینس[27]، 2011)، تعهد را فرایندی میدانند که از طریق آن، اهداف سازمانی و عضو سازمانی تا حدود زیادی در هم ادغام میشوند. همچنین کانتر[28]، تعهد را به عنوان تمایل افراد به در اختیار گذاشتن انرژی و وفاداری خویش به نظام اجتماعی تعریف میکند (چتین و پکینس، 2011).
استیبینز[29] (1970، به نقل از یه، 2014)، تعهد مستمر را آگاهی از غیرممکن بودن انتخاب یک هویت اجتماعی دیگر و متفاوت، به خاطر زیانهای زیاد ناشی از تغییر میداند. شلدون[30]، تعهد سازمانی را یک نگرش یا یک جهت گیری نسبت به سازمان دانسته که هویت فرد را با سازمان مرتبط میسازد. سالانسیک[31] هم تعهد را حالتی میداند که عضو سازمان به رفتارها، فعالیتها و اقدامات خودش مقید و پایبند شده و این باور در فرد ایجاد میشود که باید این رفتارها را تداوم بخشیده و مشارکت مؤثر خود را در انجام آنها حفظ کند (ماچینتاش و کراش، 2014).
مودی[32]، پورتر[33] و استیرز[34] (1979، به نقل از یانگ، هووانگ و هسو، 2014)، تعهد را عبارت از تعیین هویت شدن با یک سازمان میدانند که شامل یک باور قوی در پذیرش اهداف و ارزشهای یک سازمان، میل به صرف تلاش قابل ملاحظه برای سازمان و آرزوی شدید برای ماندن در سازمان است.
از نظر رابینز[35]، تعهد عبارت است از حالتی که فردی سازمان را معرف خود دانسته و آرزو میکند که در عضویت آن سازمان باقی بماند (آلن[36]، شور[37] و گریفیث[38]، 2009).
[1]- Ogaard
[2]- Marnburg
[3]- Larsen
[4] - Cris Argyris
[5] - Internal Commotment
[6] - side-bets theory of Becker
[7]- Teh
[8]- Ngerang
[9]- individual factors
[10]- Mathieu
[11] - Czajak
[12]- Ogaard
[13]- Marnburg
[14]- Larsen
[15]- McMurray
[16]- Pirola-Merlo
[17]- Sarros
[18]- Islam
[19]- Permarupan
[20]- Saufi
[21]- Raja Kasim
[22]- Balakrishnan
[23] - Becker
[24] - Grusky
[25] - Hall & et al
[26]- Çetin
[27]- Pekince
[28] - Kanter
[29] - Stebbins
[30] - Sheldon
[31] - Salancik
[32] - Mowdey
[33] - Porter
[34] - steers
[35] - Robinz
[36]- Allen
[37]- Shore
[38]- Griffeth
ادبیات نظری تحقیق تعاریف، ابعاد ونظریات تعهد سازمانی_1613891476_46126_8524_1310.zip0.25 MB |