مبانی نظری اختلالات خواب
مبانی نظری اختلالات خواب

توضیحات :

مبانی نظری اختلالات خواب در 100 صفحه در قالب Word قابل ویرایش.


فهرست مطالب :

فصل اول : مقدمه
بيان مسئله
پيشينه‌ي پژوهش :
تاريخچه‌‌ي موضوع پژوهش
اهداف تحقيق
اهداف ويژه
فرضيات پژوهش
اهميت پژوهش
متغيرها
روش انجام پژوهش
محيط پژوهش
ابزار تحقيق
روش‌هاي تجزيه و تحليل داده‌ها
روش‌هاي آماري مورد استفاده
محدوديت‌هاي تحقيق
تعريف واژه‌ها
1- كيفيت خواب

فصل دوم : ادبيات پژوهش
مراحل خواب طبيعي
الگوي EEG در خواب NON REM
EEG در مرحله‌ي دوم (STAGE II)
مرحله‌ي چهارم خواب (STAGE IV)
الگوي EEG در خواب REM
اختلال خواب
طبقه بندي كلي اختلالات خواب
بدخوابي يا ديس سومنيا
اختلالات داخلي – روانپزشكي و خواب
اختلالات فرضي يا طبقه بندي نشده‌ي خواب
انواع اختلالات خواب
1- بي‌خوابي
حمله ي خواب ( ناركوپسي)
خر خر
سندرم پاهاي بي‌قرار
وقفه‌ي تنفسي ( آپنه)
بررسي نظريات موجود ، پيرامون خواب
نظريات برخواسته از ديدگاه روان شناسي
نظريات برخواسته از ديدگاه زيست پزشكي و عصب شناسي
نظريات برخواسته از فلسفه و عرفان
1- دانشمندان علم روانشناسي
تعبير خواب از ديدگاه فرويد ( روان كاوي)
صرفه جويي و ذخيره انرژي در زمان خواب
بررسي آيات و احاديث ،‌پيرامون خواب
پيشينه‌ي پژوهش
مطالعات مشابه داخلي
پراكندگي اختلال
آپنه‌ي خواب
سندرم پاي بي‌قرار
كابوس شبانه
راه رفتن در خواب
افراد فاقد اختلال
نتايج حاصل از مقايسه‌ي دموگرافيك
مطالعات مشابه خارجي

فصل سوم : روش تحقيق
زمينه يابي
محيط پژوهش
تعريف
نمونه‌گيري در دسترس
تعريف نمونه‌ي در دسترس
متغير
ابـزار تحقيق
پرسشنامه
روش‌هاي آماري مورد استفاده
آمار توصيفي ،‌تحليلي

فصل چهارم : بررسي نتايج

فصل پنجم : نتيجه‌گيري
تحليل فرضيات پژوهش
تحليل نتايج پژوهشي
پيشنهادات و انتقادات
فهرست منابع


بخشی از متن :

فصل اول :


مقدمه


Vertical Scroll:      فصل اول : مقدمه



خواب، بخش عادي از زندگي‌ ما بحساب مي آيد كه به ندرت به ماهيت آن توجه مي‌كنيم .

هنگامي كه خوب به اين مسأله بيانديشيم ، در مي‌يابيم كه خوابيدن عملي واقعاً شگفت‌انگيز است . در طول خواب ماهشياري و كنترل اعمال و افكارمان را از دست مي دهيم و اين اتفاقي است كه اگر در بيداري براي ما رخ دهد بسيار وحشتناك خواهد بود . با اين وجود هر شب اين اتفاق روي مي‌دهد و مامي‌خوابيم . (خواب در حفظ سلامت جسم و روان نقش حياتي دارد تقويت سيستم ايمني بدن ،‌ترميم نورون‌ها و حفظ كارآمدي سيستم عصبي ، سازماندهي يادگيري و حافظه، رشد كودكان و نوجوانان %80 هورمون رشد حين خواب ترشح مي‌شود ) از نقش‌هاي عمده خواب هستند( اتكينسون و همكاران 1384،70-366)

خواب يكي از نيازهاي فيزيولوژيكي انسان است در صورتي كه رفع اين نياز در فردي با مشكل مواجه شود ممكن است دچار انواع اختلالات جسمي ،‌رواني گردد . ماهيت خواب و كيفيت آن در قرون و اعصار مختلف با توجه به پيشرفت‌هاي هر زمان خاص به انحاء گوناگون مورد بررسي واقع شده است .

يكي ازمسائلي كه در ارتباط با خواب و خوابيدن ،‌ همواره مطرح بوده است اختلالاتي است كه در آن رخ مي‌دهد روانشناسان همواره در پي كشف علل ،ماهيت و درمان اين اختلالات بوده‌اند و روش‌هاي گوناگوني براي غلبه بر اين اختلالات طراحي كرده‌اند . بي‌خوابي ، پرخوابي ، راه رفتن در خواب ، حرف زدن در خواب ، حمله‌هاي خواب ،خوابزدگي ، وحشت‌هاي شبانه ، كابوس‌ها و غيره انواع اختلالات رايجي هستند كه درخواب طبيعي ايجاد مشكل مي‌كنند (‌بخشايش : نوشته‌ي مورين 1379، 90-81 )


مقدمه :

خواب ، فرايندي است كه مغز براي كارايي بهتر به آن نياز دارد . اهميت اختلالات خواب از نظر عموم به خوبي درك نشده است. گر چه اشخاص مبتلا به مشكلات و اختلالات خواب نااميدانه درجستجوي كمك بر مي آيند .

خواب در واقع دوره‌اي از استراحت است و جزء نيازهاي روزانه‌ي بشر مي‌باشد . يونانيان باستان نياز به خواب را خداي خواب : هيپنوز[1]، فرزند تيرگي و شب ، و برادر مرگ كه نيروي او در كل بشريت ادامه دارد ، مي‌‌ناميدند .

آنان معتقدند بودند كه اين نيرو چنان زياد است كه حتي خدايان تسليم آن مي‌شوند .

از زماني كه بشر به ياد دارد همواره خواب و ماهيت رمزآلود آن مورد توجه بوده است .

در قديم بعضي خواب را حد واسط مرگ و بيداري مي دانستند برخي معتقد بودند كه فعاليت‌هاي مغزي درخواب متوقف مي‌شود .

امروزه نيز سوالاتي چون ، چرا مي‌خوابيم ؟ - آيا خواب به خاطر استراحت و به منظور تجديد قواي بدني است ياخير ؟ و يا اينكه كمبود خواب و كاهش مدت زمان آن و همچنين بروز اختلالات خواب ، چگونه بر زندگي بشر تاثير دارد ذهن دانشمندان را به خود مشغول داشته است .

در اين امر ،‌كه بيخوابي و بروز مشكلات خواب ، بر روي آدمي بي‌تاثير نيست ، شكي وجود ندارد .

ولي آنچه دانشمندان حيطه‌ي روانشناسي را درگير اين موضوع نموده آن است كه اين اختلالات بر كاركرد بهينه‌ي آدمي ، چه تاثيراتي دارند.


بيان مسئله :

خواب يكي از نيازهاي اساسي انسان است و طبق نظر اكثر پژوهشگران خواب داراي كاركرد تعادلي و ترميمي مي ‌باشد . و در تقسيم درجه‌ي حرارت و حفظ انرژي بدن اهميت اساسي دارد .

خواب طبيعي جهت عملكرد مناسب لازم مي‌باشد ، به نحوي كه اختلالات خواب مي تواند تاثير مستقيمي بر عملكرد رواني شغلي و تحصيلي فرد داشته باشند .

به نظر مي رسد تغيير و اختلال در سيكل خواب شبانه‌ي افراد ، باعث ايجاد تداخل در فعاليت‌هاي درسي و سطح بهينه‌ي كاركرد آموزشي آنان مي‌گردد .

اين امر بخصوص در ميان دانشجويان رشته‌هاي پزشكي به دليل فعاليت‌هاي عملي مانند گذراندن واحدهاي درسي بيمارستاني مي تواند ، تاثير بيشتري داشته باشد .

آنچه باعث شد كه پژوهشگر به بررسي اختلال خواب به عنوان ، پايان نامه بپردازد وجود ملاك‌هاي زير است :

< >مطالعه و دانش قبلي پژوهشگر پيرامون تاثير اختلال خواب برعملكرد تحصيلي دانشجويان وجود پيش فرض‌هاي اوليه پيرامون شيوع اختلالات خواب در بين دانشجويان نبود اطلاعات و آمار دقيق پيرامون چگونگي شيوع اين اختلال در بين دانشجويان دانشگاه ارتباط مشخص خواب با سلامت رواني افراد و بروز اختلالات رواني باتوجه به اينكه ، انتظار مي رود كه اختلالات خواب در ميان دانشجويان شيوع داشته باشد ،


پژوهشگر قصد بررسي اين اختلالات در ميان آنان و نيز مقايسه‌ي پراكندگي شيوع اختلالات خواب در ميان دانشجويان پزشكي و غير پزشكي ،‌دارد .

اين امر به منظور آن است كه انتظار مي رود شيوع اختلالات خواب در بين دانشجويان پزشكي بيشتر باشد .

به اين منظور ، دانشجويان پزشكي و پيراپزشكي نمونه‌هاي تحقيق هستند كه در محيط دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران پزشكي مورد تحقيق قرار مي گيرند .

اين تحقيق توسط گردآورنده‌ي پايان نامه (‌زهرا نصيري ) در سال تحصيلي 87-86 انجام مي گيرد .

روش گردآوري اطلاعات بصورت تصادفي و ابزار آن پرسشنامه مي باشد .

پيشينه‌ي پژوهش :

تاريخچه‌‌ي موضوع پژوهش

خواب و رويا ، اين دو پديده‌ي شگفت‌انگيز چون رازي ناگشودني از آغاز آفرينش و پيدايش انسان‌ انديشمند[2]انديشه‌ي او رامشغول داشته است . با اين وجود از چند دهه‌ي پيش ، كوششي شايسته براي گشودن اين راز به كار نرفته بود .

گذشته از معماي خواب طبيعي گروه بي‌شمار گرفتاران به بيخوابي و ديگر اختلالات ، خواب نيز به درمان درست نياز داشتند و اين بررسي علمي و تجربي را در اين باره ايجاب مي كرد .

با كشف ديمنت[3] در سال 1957 و ژوده [4] در سال 1959 از 2 مرحله‌ي مهم پوليگرافيك خواب ، REM[5] و NONREM و همچنين توصيف ديمنت از بخش زماني اين 2 مرحله ، انقلابي در مورد شناخت از خواب و شرح واقعي تري از دوره‌هاي 24 ساعته زندگي به عمل آمد ( معنوي فدايي 65) بررسي پديده‌ي خواب در جانوران ، پژوهش دقيق آزمايشگاهي درباره‌ي اختلالات خواب ، ساخت داروهاي موثر برخواب و دانستن پيوستگي خواب REM با ديدن رويا ، هر يك گامي به جلو در راه شناخت اين پديده‌هاي شگرف شد . در واقع انگيزه‌ي اساسي براي گسترش پژوهش در مورد خواب در سه دهه‌ي اخير ،‌كشف ارتباط بين ديدن رويا و مرحله ‌ي حركات سريع چشم (REM) بوده است .

پيش كسوتان پژوهش خواب ،‌نخست با سايكوفيزيولوژي‌ رويا آغاز كردند و سپس به كل خواب علاقه‌مند شدند. در سال 1982 فعاليت الكتريكي مغز انسان براي اولين بار توسط HANSBERGER روانپزشك آلماني به ثبت رسيد .

در سال‌هاي 39-1937 در دانشگاه‌ هاروارد پايه‌هاي شناخت امواج مغزي درخواب توضيح داده شد.

حال ديگر تصور بر اين نبود كه در موقع خواب فعاليت‌هاي مغزي بطور كامل خاموش مي‌شود . بلكه برعكس در موقع خواب امواج مغزي به امواج آهسته و هماهنگي تبديل مي‌گردد .

در دهه‌ي 50 ميلادي براي اولين بار دانشمندان به ثبت امواج خواب در تمام طول شب پرداختند. و متوجه شدند كه تغييرات نوار مغز انسان درخواب از يك روند ثابتي پيروي مي‌كند.



[1] .hypnose

[2] Homo sapiens

[3] .Dement

[4] .Jouvet

[5] .ReM= Rapid eye Movement

فایل هایی که پس از خرید می توانید دانلود نمائید

مبانی نظری اختلالات خواب_1600575430_42815_8524_1121.zip0.09 MB
پرداخت و دانلود محصول
بررسی اعتبار کد دریافت کد تخفیف
مبلغ قابل پرداخت : 19,000 تومان پرداخت از طریق درگاه
انتقال به صفحه پرداخت