مبانی نظری تیپ شخصیتی BCD در 28 صفحه در قالب Word قابل ویرایش.
خلاصه ای از کار:
مقدمه:
بر خلاف شخصیتهای تیپ A که در آنها سبک شناختی- شخصیتی مستعد فشار زیاد و بدون توجه به زمان میباشد، تیپ شخصیتی دیگری به نام تیپ B وجود دارد که از نظر سبک شناختی- شخصی سالمتر بوده و از نظر روانشناختی، انعطافپذیرتر از تیپ A میباشند. افراد تیپ B، جدای از فوریت زمانی هستند، اما به این نوع تقاضاهای زمانی، هنگامی که واقعاً بخواهند، میتوانند پاسخگو باشند. این اشخاص هر موقعیت را بدون پیشداوری در مورد اینکه چگونه «باید» مسایل خود را حل کنند، پاسخ میگویند. این افراد از تعطیلات خود لذت میبرند و قادرند که در آن ایام کاری انجام ندهند و آرامش بدست آورند. آنان به سمتی که خود را با همردیفان خود مقایسه کنند، کشیده نمیشوند و شمار موفقیتهای خود را شمارش نمیکنند. شخصیت تیپ B، ارزش شخصی را از پیروی هدفهای زندگی که در آن موقعیت اجتماعی و اقتصادی را برتر از هر هدفی قرار میدهند، جدا میکند. آنها به گونهای که شخصیت تیپ A گرایش به ارزیابی موفقیتهای خود به وسیلهی خواستههای مادی دارد، نبوده و چنین گرایشی ندارند. از آنجا که آنها انعطافپذیرند و در موقعیتها، جداگانه عمل میکنند، در نزدیک شدن به موقعیتی سازگار، برای حل مسائل خلاقترند. شخصیتهای تیپ B گرایش دارند به این که بر اثر نیازهای درونی و از طریق درون خود حکم فرما باشند. آنها هنگامی که کنترل خود را از دست میدهند، تبدیل به شخصی که از خود بی خود شده، نمیشوند. بنابراین، شخصیتهای تیپ B، احتمال کمتری دارد که خشمگین شوند و حتی زمانی که خشمگین میشوند، موقعیت را با واقع بینی بیشتر میپذیرند (شاو[1] و دیمیسدال[2]، 2007).
واکنش الگوهای رفتاری نوع A و B در برابر استرس
پاسخ مردم به استرس یا فشار در زندگی، شامل اجزای فیزیولوژیکی به استرس، مانند فشارخون یا میزان کورتیزول، را واکنش پذیری[3]میگویند (میتوز، 1988).
................
تفاوتهای جنسیتی، فرهنگی و اجتماعی تیپ A و B و تأثیر آنها در واکنشپذیری
بعضی پژوهشها، واکنشپذیری افراد نوع A و B را مقایسه کردهاند. اگرچه در نتایج این پژوهشها تناقضهایی وجود دارد، اما اکثر بررسیها از واکنشپذیری بیشتر در میان افراد نوع A به ویژه مردان حکایت دارد (کارور، دیاموند و هامفریز، 1985؛ کونترادا و کرانتز، 1988).
..............
تیپ شخصیتی C
شخصیت هر فرد به عنوان عاملی تعیین کننده که بر تمامی رفتارها و گرایشات انسان سایه میافکند، به واسطهی صفات و ویژگیهای ناسازگارانه میتواند او را دچار پارهای از مشکلات و اختلالات شناختی، روانشناختی و حتی جسمانی کند (سریع القدم، 1384).
............
در آسیبشناسی روانی، همواره به ویژگیهای شخصیتی به عنوان یک عامل سبب شناختی مهم در انواع اختلالات تأکید میشود. ویژگیهای شخصیتی افراد میتوانند الگوهایی برای پیش بینی رفتار و حالتهای روانی آنان فراهم آورد و تفاوتهای فردی افراد عامل مهمی است که نشان میدهد چرا برخی از افراد بهتر از دیگران با شرایط و متغیرهای محیطی کنار میآیند و از سطوح مختلف انگیزش، رضایت و سلامت روان برخوردارند (شفیعی، جاویدی و کاظمی، 1390، انصاری و همکاران، 2013).
..........
تیپ شخصیتی D
در سالهای اخیر یکی دیگر از عوامل پیشنهاد شده که نقش تعدیل کننده را در رابطهی بین سلامت و استرس دارد، تیپ شخصیتی D یا تیپ درمانده میباشد. تیپ شخصیتی D به عنوان یک تیپ شخصیتی آشفته تعریف میشود که شامل دو رویداد همزمان هیجانپذیری منفی (تمایل به تجربهی هیجانات منفی) و بازداری اجتماعی (تمایل به بازداری از خودابرازی در تعاملات اجتماعی) است (دنولت[4]، 1998، به نقل از لاندن[5]، 2008).
................
منابع
[1]- Shaw
[2]- Dimsdale
[3]-reactivity
[4]- Denollet
[5]- Londen
مبانی نظری تیپ شخصیتی bcd_1583046936_38210_8524_1055.zip0.06 MB |