مبانی نظری نهادهای مالی و بازاراولیه وثانویه
مبانی نظری نهادهای مالی و بازاراولیه وثانویه

توضیحات :


دانلود مبانی نظری نهادهای مالی و بازاراولیه وثانویه در 42 صفحه در قالب Word قابل ویرایش.




بخشی از متن :


مبانی نظری نهادهای مالی و بازاراولیه وثانویه




مقدمه


در اين بخش از تحقيق، تعريفي از عرضه عمومي اوليه، فرايند اجرا، انواع و علل ناهنجاري هاي IPO به همراه توضيحي پيرامون عرضه اوليه سهام در بورس اوراق بهادار تهران بيان خواهد شد.




2ـ2ـ نهادهای مالی [1]


هر روزه مردم به تعداد زیادی از وام گیرندگان مانند دولت، بنگاه های اقتصادی و افراد وام می دهند.

وام گیرندگان از طریق بازارهای مالی مستقیما با وام دهندگان تماس نمی گیرند بلکه وام دهی و وام گیری به طور غیر مستقیم و به واسطه نهادهای مالی ، انجام می پذیرد به این صورت که، این بازارها به عنوان عامل اصلی در کانالیزه کردن منابع و وجوه مازاد از بخش هایی که دارای منابع اضافی بوده و توان و قدرت و یا موقعیت به کارگیری آن را ندارند، به سمت بخش هایی که دارای کسری منابع بوده ولی توان و قدرت کافی در امر

سرمایه گذاری دارند، عمل می نمایند. بازارهای مالی که شامل بازار پول، سرمایه، بازار تنزیل [2]، بازار اوراق بهادار و بازار ارز می باشند، نقش های زیر را بر عهده دارند:


تعیین قیمت برای دارایی مالی : قیمت دارایی مالی، از تقابل عرضه و تقاضای آن دارایی تعیین می گردد که تحقق این امر مستلزم وجود شرایطی نظیر کارا بودن بازار و رقابتی بودن آن می باشد؛ در اینجا کارایی و رقابت، مکمل یکدیگرند یعنی هرچه شرایط رقابتی تر باشد، کارایی افزایش یافته و در نتیجه قیمت دارایی های مالی و وجوه و سرمایه به واقعیت نزدیکتر گشته و شرایط را برای اتخاذ تصمیم عقلانی برای عرضه کنندگان و متقاضیان وجوه فراهم می نماید و در نتیجه تخصیص بهینه منابع فراهم می شود.

ارائه اطلاعات و کاهش هزینه های معاملات: بازارهای مالی به عنوان حلقه ارتباطی میان سرمایه گذاران و سرمایه پذیران در ارائه اطلاعات صحیح و کاهش هزینه های انجام معامله می باشند. در صورتی که بازارهای مالی بتواند در تفسیر و تجزیه و تحلیل اطلاعات، به درستی عمل نماید، در آن صورت برای هر دو گروه یاد شده این اطمینان حاصل می گردد که بازده سرمایه گذاران و نیز هزینه های تامین مالی قابل قبول خواهد بود.



2ـ3ـ بازار پول و سرمایه [3]


بازارهای مالی را بر اساس سررسید حق مالی، می توان به دو بخش بازار پول و بازار سرمایه طبقه بندی نمود که با توجه به عملکردهای مخصوص به خود نه تنها از یکدیگر جدا نیستند، بلکه عمدتا مکمل هم نیز می باشند.




2ـ3ـ1ـ بازار پول


بازار پول یکی از اجزاء بازار مالی است که در آن، سررسید مطالبات کوتاه مدت می باشد و اوراق بهاداری که در این بازار مورد معامله قرار می گیرند، دارای سررسید کمتر از یک سال می باشند به همین دلیل، این بازار از ریسک کمتری نسبت به بازار سرمایه برخوردار است.


در این بازار، پس انداز کنندگان وجوه، نمی توانند مستقیما به متقاضیان وجوه مراجعه نمایند لذا این ارتباط صرفا توسط نهادها و واسطه های پولی میسر می گردد.


برخی از ویژگی های بازار پول که معروف ترین آن ها سیستم بانکی است، عبارت از این که ابزارهای این بازار دارای ریسک کم، نقدینگی بالا، نرخ بهره بالاتر از حد معمول و سرعت بالای انجام معاملات بوده و ابزارهای شناخته شده آن ها نیز، اوراق خزانه دولتی، اوراق تجاری، گواهی های سپرده، گواهی های پذیرش بانکی، دلار اروپایی، بازار بین بانکی، اوراق قرضه کوتاه مدت موسسات وابسته به دولت و وجوه بانک مرکزی می باشند.




2ـ3ـ2ـ بازار سرمایه


بازار سرمایه برخلاف بازار پول، بازاری است که در آن داد و ستدهای مالی بلند مدت انجام گرفته و اوراق بهادار میان مدت و بلند مدت افراد، بنگاه های تجاری و دولت عرضه شده و مورد معامله قرار می گیرند. سررسید مطالبات در این بازار معمولا بیشتر از یک سال بوده و منبع اصلی تامین مالی بلند مدت محسوب می شود.


یک بازار سرمایه کارامد خصوصیات زیر را دارا می باشد:


- اجازه انتقال ثروت در زمان های مختلف میان افراد مختلف اعم از حقیقی و حقوقی با سهولت و نیز با حداقل هزینه های مبادلاتی انجام پذیرد.


- ارزش دارایی های سرمایه ای و بازده های حاصله، انحراف نداشته باشند زیرا انحراف قیمت ها یا بازده، موجب تغییر ترکیب دارایی های مالی شده و به دلیل تخصیص نامطلوب منابع، از ارزش یک بازار کارامد می کاهد.


عمده ترین ابزارهای بازار سرمایه سهام و اوراق قرضه می باشد. سهم سند قابل معامله ای است که مبین مشارکت، تعهدات و منافع صاحب آن در یک شرکت است.و از نظر منافع و حقوق متعلقه به هر سهم، به دو نوع سهام عادی و ممتاز تقسیم می شود؛ سهام عادی، یکی از متداول ترین نوع سهام است که دارندگان آن بسته به تعداد سهامشان از حقوق و امتیازات واحدی برخوردارند.ولی سهام ممتاز سهامی است که مقدار سود آن از پیش تعیین شده است و صاحبان آن ها در هنگام دریافت سود، نسبت به صاحبان سهام عادی در اولویت قرار دارند.


2ـ4ـ بازار اوليه و ثانويه


بازار سرمایه را بر اساس مراحل انتشار ابزار بدهی به دو دسته بازار اولیه و ثانویه تقسیم می نمایند.


2ـ4ـ1ـ بازار اولیه


بازار اولیه، بازاری است که در آن اوراق بهادار برای اولین بار صادر شده و از طریق فروش آن، تامین مالی

بلندمدت صورت می پذیرد.به عیارت دیگر اوراق بهادار منتشره در اولین مرحله فقط در بازار اولیه قابل فروش بوده و معاملات بعدی بر روی اوراق فوق در بازار ثانویه انجام می گیرد. انتشار اوراق جدید مالی در بازار اولیه معمولا از طریق بانک های سرمایه گذاری (موسسات تامین مالی) که نقش واسطه میان متقاضیان و عرضه کنندگان سرمایه را ایفا می کنند، انجام می پذیرد.


2ـ4ـ2ـ بازار ثانویه


بازار ثانویه، بازاری است که در آن اوراق بهادار سابقا منتشر شده، مورد معامله قرار می گیرد. این بازار، نقطه اطمینان مشارکت کنندگان و معامله کنندگان اوراق بهادار بوده و به آنان امید می دهد که مشکلی از نظر تبدیل به نقد کردن دارایی های مالی خود نخواهند داشت. در بازار مذکور، قیمت اوراق بهادار از تلاقی عرضه و تقاضا نعیین می شود که خود شامل دو بازار مجزا و در عین حال مکمل با نام های بازار متشکل بورس و بازار خارج از بورس می باشد.




2ـ5ـ بازارهاي متشكل و غير متشكل


2ـ5ـ1ـ بازار متشکل (سازمان یافته) بورس اوراق بهادار


بورس به یک بازار رسمی و دائمی اطلاق می شود که در آن خرید و فروش انواع کالاها و یا اوراق بهادار تحت ضوابط و قوانین خاص صورت می گیرد.


بورس اوراق بهادار، به مکان مشخصی گفته می شود که در آن کلیه سفارشات خرید و فروش اوراق بهادار متمرکز بوده و قیمت سفارشات توسط نیروهای عرضه و تقاضا تعیین می شود و به دلیل استقرار آن در یک مکان مشخص، انجام معاملات سریع تر و عادلانه تر انجام خواهد پذیرفت.


2ـ5ـ2ـ بازار غيرمتشكل (خارج از بورس [4])


این بازار به عنوان مکمل بورس اصلی است به این معنا که اوراق بهادار شرکت هایی که در بورس اصلی پذیرفته نشده اند، در این بازار مورد معامله واقع می شود.از جمله نهادهای فعال در این بازارها، واسطه ها یا دلال ها هستند که پیشنهادهای خرید و فروش را در قیمت های مشخص اعلام نموده و حتی به حساب خود نیز اقدام به انجام معامله می نمایند و با این کار شکاف زمانی میان عرضه و تقاضا را پوشش می دهند.


تعیین قیمت در این بازارها از طریق مذاکره و چانه زنی و به دنبال آن توافق میان خریدار و فروشنده انجام

می پذیرد در صورتی که در بورس اصلی تعیین قیمت و انجام معامله به صورت حراج صورت می پذیرد.




2ـ6ـ نقش بورس اوراق بهادار در کشور [5]


بورس محلی است که در آن میان پس اندازهای مردم از یک طرف و امکانات سرمایه گذاری در جامعه از طرف دیگر، پل زده و آن ها را به یکدیگر پیوند می دهد؛ علاوه بر این، بورس به عنوان دماسنج اقتصادی کشور، اهدافی از قبیل «حفظ یک بازار سرمایه قابل اطمینان از طریق به اجرا در آوردن مقررات مربوطه، کمک به گسترش و توسعه فرهنگ سهام داری و ایجاد زمینه های لازم جهت مشارکت عموم مردم در فعالیت های اقتصادی و عمرانی، کمک به حفظ تعادل اقتصادی کشور و حمایت از سرمایه گذاران جزء و امر سرمایه گذاری در کشور و توسعه آن» را دنبال می نماید.


به طور خلاصه، برخی مزایایی که پذیرش سهام شرکت ها در بورس اوراق بهادار، برای شرکت ها و اقتصاد کشور در بر دارد، به قرار زیر می باشد:


با پذیرش سهام شرکت ها در بورس، مشارکت عمومی مردم در فعالیت های تولیدی، تحقق یافته و با گسترش مالکیت شرکت های مزبور، مدیریت از مالکیت جدا شده و حاکمیت سرمایه از بین می رود.

در زمان پذیرش سهام شرکت ها توسط هیات عالی پذیرش، رسیدگی های لازم به منظور حصول اطمینان از تداوم تولید و استحکام مالی، اعتباری و تجاری شرکت به عمل آمده و شرکت ها برای پذیرش سهامشان در بورس ساختار مالی خود را اصلاح می کنند، لذا خریداران سهام می توانند با اطمینان کافی، مبادرت به خرید سهام این قبیل شرکت ها از طریق بورس، نمایند.



[1] حسين سيد الماسي،‌ آشنايي با بازارها و نهادهاي پول و سرمايه در ايران و جهان، جزوه درسي، دانشگاه الزهرا، 1383: صص 79-69.


[2] Discount Market


[3] مهدي تقوي،‌ نهادهاي پولي و مالي بين المللي، پژوهشكده امور اقتصادي، تهران، 1382، صص 25-18.


[4] Over The Counter


[5] مجموعه مقالات و گزارشات، جلد اول، اداره مطالعات و بررسي هاي بورس اوراق بهادار تهران،‌ 1372، ص43.




فهرست برخی از مطالب :


مبانی نظری نهادهای مالی و بازاراولیه وثانویه

مقدمه

2ـ2ـ نهادهای مالی

2ـ3ـ بازار پول و سرمایه

2ـ3ـ1ـ بازار پول


2ـ3ـ2ـ بازار سرمایه

2ـ4ـ1ـ بازار اولیه

2ـ4ـ بازار اوليه و ثانويه

2ـ4ـ2ـ بازار ثانویه

2ـ5ـ بازارهاي متشكل و غير متشكل

2ـ5ـ1ـ بازار متشکل (سازمان یافته) بورس اوراق بهادار

2ـ5ـ2ـ بازار غيرمتشكل (خارج از بورس )

2ـ6ـ نقش بورس اوراق بهادار در کشور

2ـ7ـ عرضه عمومی اولیه

2ـ8ـ اعضای تیم IPO

2ـ9ـ روش های انجام عرضه عمومی اولیه

2ـ9ـ1ـ روش ثبت دفتری

2ـ10ـ فرایند ثبت دفتری

2ـ11ـ کشف قیمت عرضه عمومی اولیه

2ـ12ـ ناهنجاري هاي عرضه عمومي اوليه سهام


2ـ12ـ3ـ عرضه عمومی اولیه داغ

2ـ13ـ عرضه عمومی اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران

منابع فارسي :

منابع لاتین

فایل هایی که پس از خرید می توانید دانلود نمائید

مبانی نظری نهادهای مالی و بازاراولیه وثانویه_1581698809_37007_8524_1618.zip0.08 MB
پرداخت و دانلود محصول
بررسی اعتبار کد دریافت کد تخفیف
مبلغ قابل پرداخت : 19,000 تومان پرداخت از طریق درگاه
انتقال به صفحه پرداخت