توضیحات :
گزارش كارآموزي صنايع چوب 83 صفحه قابل ویرایش در قالب Word.
بخشی از متن :
مقدمه :
تحولات سريع تكنولوژي در عصر ما سبب پيشرفت و بهبود مصالح ، ابزار ها و تجهيزات درود گري و حرفه هاي وابسته به صنايع چوب شده است .
اين پروژه حاوي تجربيات و مطالعات اين جانب در اين زمينه است . تجربياتي كه آن را طي گذراندن دوره ي كارآموزي واقع در كارخانة نقشينه آموخته ام .
در فصل اول آشنايي كلي با مكان كارآموزي به صورت گزارشي از بازديد كارخانه و مراحل ساخت يك محصول آورده شده است .
در فصل دوم ارزيابي بخش هاي مرتبط با رشتة طراحي صنعتي و كار با چوب و آشنايي دقيق تر و جامع تر با ماشين هاي درود گري آورده شده است .
در فصل سوم پيشنهاداتم را گنجانده ام .
درجة اول از خداوند مهربان كه به من توانـايي اين را داد كه بتـوانم در رشتـة مورد علاقه ام فعاليت داشته باشم نهايت تشكر را دارم و اميدوارم بتوانم به درستي از فرصت ها استفاده كنم در اين جا ، جا دارد از سركار خانم سروري و جناب آقاي كاظمي كه مرا در گذراندن اين دوره ياري نمودند تشكر مي كنم .
فهرست :
فصل اول : صفحه 5
فصل دوم : صفحه 12
فصل سوم : صفحه 61
فصل چهارم : صفحه 62
فرمهاي پيشرفت كارآموزي : صفحه
فرم پايان دورة كارآموزي : صفحه
فصل اول :
آشنايي كلي با مكان كارآموزي :
تاريخچه :
شركت نقشينه در سال 1360 به همت سه شريك اصلي آغاز به كار كرده و داراي سه بخش توليد ، مونتاژ نهايي و تحويل خريد و فروش بوده . كه هر يك از اين شركا در راس يكي از اين سه بخش قرار داشته اند محل كارآموزي ما بخش توليد به سرپرستي آقاي كاظمي بوده .
بخش مونتاژ نهايي محصولات در يافت آباد قرار داشته كه در آن محصولات را رنگ ، آينه ، شيشه و تشك و يراق و هر چه لازم داشته باشد تا كامل شود مي دهند .
نمايندگي فروش آنها واقع در تهران خيابان ميرداماد مي باشد .
شركت داراي محصولات متنوع منزل به عنوان نمونه :
مبلمان ، تخت ، ميز ، قفسه ، كتابخانه و … مي باشد . هدف اين شركت تامين نياز نسل جوان براي منازلشان است . به نظر آنها جوانان امروز نيازمند طرح هاي ساده و زيبا براي منازل كوچكشان هستند !
پس در اين شركت به هيچ عنوان مبلمان استيل وجود ندارد زيرا هيچگونه منبت كاري كه اساس كار در مبلمان استيل است در اين محصولات وجود ندارد . طرح ها را با ايده گرفتن از ژورنال هاي خارجي مي زنند و پس از
نقشه كشي با كد و گرفتن پلات از آنها قالب هاي اوليه را تهيه مي كنند در
نتيجه شركت طراح ويژه اي ندارد .
پس از ارزيابي يك نمونة اوليه با تصحـيح مشكلات طرح قالب نهايي را مي سازند .
شناخت كارخانه :
كارگاه در مكاني بسيار خوش آب و هوا واقع در شهريار بود ، وقتي وارد آن مي شديم پس از گذراندن حياط ورودي قبل از ورود به خود كارگاه وارد راهروي شماره ي 1 مي شديم كه در ابتداي آن راهروي بن بست كوچكي قرار داشت . در درون اين راهرو مكنده و كمپرسور باد قرار داشت تا به وسيلة آنها پوشال ها و خاك اره ها جمع آوري شود . در ادامة راهروي شمارة 1 به فضاي وسيعي مي رسيم كه انبار الوارها و چوب هاي خريداري شده است كه بسته به ابعادشان با نظم خاصي در اين مكان چيده شده اند . همانطور كه در شكل ها مي بينيد در وسط اين حياط انبار مانند يك اره فلكه و يك رنده در داخل يك سايه بان كوچك قرار دارند تا به وسيلة آنها قطعات چوب را به هر اندازة دلخواه در آورند و ترتيب دهند و صاف كنند پس از آن نوبت به خشـك كردن اين الوار هاي بريده شده مي رسد . در حالت كلي خشك كردن الوار ها به دو صورت امكان پذير است :
1 ) خشك كردن در هواي آزاد 2 ) خشك كردن توسط خشك كن ها
در اين كارگاه از هر دو روش استفاده مي شود . اتاق خشك كن كنار در ورودي بود كه در ديوارة مياني آن يك پروانة ( فن ) بزرگ مسئول به گردش در آوردن هواي گرم كه از لوله هاي رادياتور مي گذشت در درون اتاق بوده و در بالاي آن هم يك فن براي خروج رطوبت قرار داشته است . اين خشك كن حجم وسيعي از حياط ورودي را اشغال كرده بود . پس از ورود به كارگاه و در نظر گرفتن نكات ايمني در ابتدا به يك اره فلكة ديگر مي رسيم كه در فصل آينده به تفصيل در مورد آن شرح داده ام . اين اره فلكه براي قطع الوار ها به اندازة دلخواه مي باشد ، پس از آن به رنده مي رسيم كه در كارگاه دو وجه مقابل الـوار را به وسـيلة آن صـاف و گونـيا مي كنند و سپس توسط گندگي دو وجه ديگر آن را رنده مي كنند .
اما امروزه دستگاهي به نام مولدر آمده كه كارخانه نيز آن را خريداري كرده. اين دستگاه همزمان هر چهار وجه قطعة الوار را صاف و گونيا مي كند با استفاده از اندازه هاي داده شده ، يعني چهار توپي دارد ( زير _ رو _ چپ _ راست ) كه به ترتيب در درون دستگاه قرار گرفته اند پس چهار تا ايستگاه دارد كه به نوبت از چوب بر مي دارند .
اين دستگاه علاوه بر صاف و گونيا كردن قادر به شكل دادن به گوشه هاي الوار هم مي باشد . تصويري از آن در قسمت عكس ها گنجانده ام .
پس از اين مرحله چوب ها تميز شده اند و براي قطع كردن در اندازة
دلخواه به دستگاه دور كن منتقل مي شوند .
چوب به دو شكل بيرون مي آيـد يـكي صاف و ديـگري شكل دار منحنـي
كه در تصاوير آن را نشان داده ام . اين چوب منحني شكل فقط دو وجه رو و زيرش را صاف مي كند . صاف كردن كنارة آن بر عهدة فرز هاست توضيح دستگاه فرز در فصل بعدي آورده شده است .
اين فرز ها به اين ترتيب كار مي كنند كه ابتدا قالب بريده شده را روي چوبي كه قبلا زير و رويش صاف شده و مي خواهيم با قالب منحني شكل مورد نظر كناره هايش را در بياوريم درون دستگاه قرار مي دهيم اين كار را هم اكنون در كارخانه با استفاده از دستگاه شيپر shaper هم انجام مي دهند، فقط تفاوت آن با دستگاه قبلي اين است كه قالب زير چوبي كه روي آن كار مي كنيم گذاشته مي شود و نه روي آن و با فشار دادن پدال جك ها روي چوب محكم مي شوند و چوب شكل داده مي شود اين دستگاه بسيار دقيق تر و با سرعت بيشتري از دستگاه قبلي است .
پس از اين قسمت مي رسيم به قسمت آماده سازي قطعات براي مونتاژ . در اين مرحله چوب ها را توسط سه روش اتصال به هم وصل مي كنند . اين سه روش عبارتند از :
1 ) كام و زبانه 2 ) با كمك چوب دوبل و سوراخ هاي ايجاد شده توسط دستگاه هاي سوراخ كن يا انواع دريل ها .
3 ) اتصالات شياري
در فصل بعدي توضيحات كاملي راجع به چگونگي طرز كار ماشين كام كن داده شده است . اين ماشين و نيز ماشين زبانه زن ( كه مكمل دستگاه كام زن است ) قطعات را براي مونتاژ به روش اتصال كام و زبانه آماده مي كنند.
به كمك انواع دريل ها سوراخ هايي در سطح قطعه ايجاد مي كنند . دريل هاي قبلي قادر بودند دو سـوراخ را همـزمان در قطـعه ايجاد كننـد و مـا مي توانستيم صفحة آن را با جلو و عقب بردن و چپ و راست كردن تنظيم كنيم و حتي مي توان براي آن دامنة خاصي در نظر گرفت ( منظور از دامنه فاصلة بين سوراخ هاست )
اما سوراخ كن هاي جديد براي كار هاي صفحه اي بسيار كارآمد تر از سوراخ كن هاي قبلي است . از اين ها براي كار هاي صفحه اي بسيار استفاده مي شود . سر هاي مته مي تواند صاف و يا زاويه دار باشد و توسط فشار پدال ، جك ها چوب را محكم مي گيرند تا عمل سوراخ كردن با دقت و سرعت هر چه بيشتر انجام شود .
اتصالات شياري بيـشتر براي مـحصولات صـفحه اي مـورد استفاده قرار مي گيرند .
محصولات صفحه اي در همين طبقة اول كارخانه توسط چسب چوب و گيرة پيچ دستي مونتاژ مي شود و در قسمت راست كارگاه ذخيره مي شود .
در طبقة دوم كارگاه محصولات با فرمهاي غير صفحه ا ي قرار دارند و نيز آن محصولاتي كه نياز به خم دارند . در قسمت انتهايي اين طبقه خم كاري چوب ها انجام مي شود به اين ترتيب كه چوب ها با ضخامت كم و به تعداد خاصي مثلا در اينجا هشت عدد از يك طرف چسب چوب مي زنند و بين قالب هاي چوبي ( كه با كيسه روي آنها پوشانده شده تا چسب چوب قالب را خراب نكند و به قالب نچسبد ) گذاشته و توسط جك ها آنها را محكم مي كنند سپس اين هشت چوب كه همه داراي يك انحناي خاص و يكسان هستند به هم مي چسبند توسط چسب چوب و گيره ي پيچ دستي .
ضخامت چوبي كه در قالب گذاشته مي شود و ميزان خمش آن مورد محاسبه قرار گرفته است مثلا براي يك ضخامت يكسان هر چه تعداد چوب بيشتر باشد استحكامش بيشتر مي شود يعني تعداد بيشتر چوب نازك از تعداد كمتر چوب كلفت مستحكم تر و مقاوم تر در برابر تنش هاي وارده است و پس از آن قطعات آماده هر محصول را توسط چسب چوب و گيره و پيچ دستي به هم وصل مي كنند .
به عنوان نمونه قطعات صـندلي رز كه يـكي از مـحصولات اين شـركت مي باشد در يك قفسه قرار دارند و براي توليد هر صندلي با چسب و گيره قطعات را به هم وصل مي كنند .
صندلي رز :
اين صندلي از سال 1380 در كارخانه توليد مي شود و مراحل توليد آن به شرح زير است :
ابتدا چوب ها توسط اره فلكه و رنده در ابعاد مورد نظر بريده مي شوند سپس قطعات توسط رنده صاف مي شود و از اين جا آن قطعاتي كه چهار وجه صاف دارند به قسمت آماده سازي براي مونتاژ انتقال مي يابند و آن قطعاتي هم كه دو وجه صاف دارند و دو وجه منحني به قسمت فرز كاري منتقل مي شوند و انحناي آن ها توسط قالب درست مي شود و آن ها هم به قسمت آماده سازي براي مونتاژ منتقل مي شوند .
اتصالات صندلي رز از نوع سوراخ و چوب دوبل است پس آن ها را سوراخ مي كنند و در بعضي از سوراخ ها چوب دوبل كار مي گذارند .
پشتي صندلي حالتي خم دارد پس آن را در انتهاي طبقة دوم خم مي دهند . پشتي اين صندلي از سه عدد چوب به ضخامت يك سانتي متر كه به يك اندازه خم شده اند تشـكيل شـده . اين سه تخـته چوب خـم را بـه هـم مي چسبانند تا پشتي به ضخامت سه سانتي متر حاصل شود .
هم اكنون قطعات حاضر كه همه در قفسة خاص خود قرار دارند را به يكديگر مي چسبانند با كمك چسب چوب و گيره و پيچ دستي .
فصل دوم :
ارزيابي بخش هاي آموخته شده :
استحصال چوب :
چوب حاصل قطع درختان بالغ جنگل و بريدن تنة آنها به صـورت قطـعات قابل حمل و نقل به نام گرده بينه است . گرده بينه ها را با استفاده از كاميون هاي سنگين به كارخانة چوب بري حمل مي كنند . در كارخانة چوب بري ابتدا گرده بينه را پوست مي كنند ، سپس با استفاده از ارة گرد يا اره فلكه هاي سنـگين گرده بينه ها را مي بـرنـد و به چوب هاي تـجارتي تـبديل مي كنند . اين فرآيند را استحصال چوب مي نامند . گرده بينه هايي كه آماده سازي شده اند ( پوست آن ها كنده شده است ) و براي استحصال آماده شده اند چوب گرد ناميده شده اند . استحصال گرده بينه به سه روش انجام مي شود :
1 ) برش راسته يا پي در پي
2 ) برش مماسي
3 ) برش شعاعي يا ربعي
چوب را بايد به شيوه اي اقتصادي و با حداقل دور ريز استحصال كرد . چند عامل در انتخاب روش استحصال تاثير دارند .
اين عامل ها عبارتند از :
الف ) درجة الوار مورد نياز
ب ) كيفيت و اندازة گرده بينه اي كه بايد استحصال شود .
ج ) نياز هاي بازار
د ) آثار هم كشيدگي و خشكاندن بعضي از چوب ها .
برش راسته يا پي در پي ( تخته كشي ) :
روشي براي تبديل گرده بينه به الوار است كه در آن يك رشته برش موازي روي گرده بينه انجام مي شود بدون آن كه در خلال عمليات اره كشي گرده بينه را برگردانند و از اين رو به آن رو كنند . اين ساده ترين و به صرفه ترين روش براي استحصال الوار سبك و چوب هايي است كه به آساني خشك مي شوند .
عيب اين روش آن است كه تخته هاي استحصال شده در هنگام خشك شدن گرايش به اعوجاج شديد دارند . علت بروز اين پديد آن است كه در همة تخته هاي استحصال شده به اين روش برون چوب در امتداد طول دو نر چوب است و بيشتر از درون چوب هم كشيده مي شود زيرا رطوبت بيشتري دارد . اين روش براي گرده بينه هاي گره دار يا داراي عيوب ديگر نيز مناسب نيست .
برش مماسي :
فرآيند بريدن گرده بينه به صورتي است كه عرض الوار هاي حاصل همواره بر حـلقه هاي رشـد مـماس باشنـد در اين روش هـر بار گرده بينه را بر مي دارند تا برش هاي مماسي را انجام دهند . چوب استحصال شده به اين روش نقش هاي زيبايي دارد و به ويژه براي كارهاي فرنگي سازي مناسب است .
تخته هايي كه به اين روش استحصال شده اند در هنگام ميخكوبي به آساني نمي شكافند و معمولا سريع تر خشك مي شوند اما هم كشيدگي عرضي آنها در حين خشكاندن بيشتر است .
برش شعاعي يا ربعي :
روش بريدن چوب به ترتيبي است كه عرض تخته هاي حاصل از آن در جهت كلي اشعة چوب باشد در اين روش بايستي بار ها گرده بينه را برگرداند . تخته هايي كه به صورت كاملا شعاعي بريده شده اند نقش هاي تزئيني اشعة مياني چوب را نشان مي دهند .
تخته هاي شعـاعي در هنـگام خـشك شدن از عـرض كمـتر هم كشيده مي شوند چون هم كشيدگي اين نوع چوب در امتداد عرض كمتر است براي ساختن بدنة رنده از آن استفاده مي كنند .
306_1579675810_36080_8524_1777.zip0.04 MB |