توضیحات :
تحقیق درباره تیره نعناعیان 24 صفحه در قالب Word قابل ویرایش.
بخشی از متن :
اختصاصات عمومي تيره نعنا
اختصاصات ريخت شناسي
الف) اختصاصات دستگاه رويشي
– گياهان تيره نعنا معمولاَ علفهايي يكساله يا پايا و ايستاده اند . ساقه برخي از آنها آرژوگا رتانس و گله كوما و نعناي معمولي در ناحيه بن ريشه زا وا ستولون دار است. در مناطق مديترانه اي و ايران گاهي برخي از آنها مانند انواع اسطوخدوس ها ، بعضي از سالوياها ، رزمارينوس بعضي از انواع آويشن كوهي در خارج فلات قاره وجود دارند.
ساقه عموماَ چهارگوش اين گياهان در محل بند يا گره و يا در زير گره، چنانچه در بعضي از كالنوپسيس ها ديده مي شود. متورم است . برگها متقابل و گاهي مانند لاميوم آميلكسيكول ساقه آغوش هستند و آرايش چرخه اي در اين تيره بسيار نادر است. دمبرگها معمولاَ در ناحيه نزديك به انتها رشد كمتري دارند. پهنك داراي اشكال گوناگون است. يعني گاهي باريك و خطي و گاهي نسبتاَ پهن و در حاشيه دندانه دار و يا كامل و گاهي نيز داراي بريدگيهاي كم و بيش عميق است ولي اين بريدگيها هيچگاه برگ را به صورت برگ مركب كه شامل برگچه هاي جدا باشد در نمي آورند. گونه هايي از اين تيره كه در مناطق خشك و آهكي مديترانه مي رويند و يا در نواحي جنوبي وخشك ايران پراكنده اند غالباَ گياهاني چوبي و داراي برگهاي كاهش يافته با پهنكي ضخيم و چرمي و پشيده از كركهاي بسيارند. روزنه ها در عمق بشره برگها و يا در شيارهاي سطحي ساقه فرو رفته اند . وجود اپيدرم چند لايه (هيپودرم) در برش عرضي برگهاي اين گياهان معمولاَ رايج است و وضعي عادي به شمار مي آيد. در تيره نعنا تكثير روشي به وسيله استولون يا بن ريشه زاي ساقه كه به صورت پاجوش و جست ها انجام مي گيرد تقريباَ امري معمولي است.
ب) اختصاصات دستگاه زايشي
- گل آذين: گلها بندرت به صورت منفرد در كنار برگها، چنانكه در مليتيس يا برخي از اسكوتلارياها مشاهده مي گردد، ظاهر مي شوند. آرايش برگها ( گل آذين) معمولاَ به صورت چرخه هاي كاذب است. ( مانند لاميوم ها) و ازدو گرزن دوسويه در كنار هر يك از دو برگ متقابل پديد مي آيند. در برخي از سالوياها گرزنها گاهي به سه گل كاهش مي يابند. در بيشتر موارد كه گل آذينها انشعاب پيدا مي كنند در آخرين مرحله تراكم به گرزنهاي يكسويه دم عقربي كه به صورت توده اي كروي است تبديل مي شوند. در برونلا و بتونيكا غالباَ چرخه هاي گل هر چه به انتهاي ساقه نزديك مي شوند به علت كوتاه شدن ماينگره ها و تحليل رفتن برگها ( كه به صورت پولك در مي آيند) متراكم شده گل آذين حالت سنبله انتهايي پيدا مي كند و يا به صورت كپه اي در مي آيد.
گلها كامل و نر ماده اند و تمايل شديد آنها به نامنظم شدن و سازش كامل براي گرده افشاني به وسيله حشرات بسيار محسوس است .
فرمول كلي گل به صورت سه كاسبرگ ، سه گلبرگ ، چهار پرچك و دو برچه است.
كاسه گل پيوسته گاسبرگ و به صورت لوله اي منظم يا اندكي نامنظم و منتهي به دو لبه است. تقسيمات كاسه در انتها ممكن است به صورت دندانه هاي نرم و گاهي مانند برخي استاكيس ها و گالئوپسيس ها سخت شده و به صورت خار و تيغ درآيند. كاسه داراي رگه ها برجسته اي است كه گاهي پوشيده از كرك است و تعداد آنها از 5 ،10،15 عدد تغيير مي كند. تعداد رگه هاي كاسه و يا نحوه پيوستگي رگه ها با هم در شناخت گونه هاي اين تيره نقش مهمي دارد. رگه هاي اطراف ميوه پايدار ومعمولاَ ثابت اند و بخش محافظي را به وجود مي آورند كه در پراكنش دانه ها اهميت ويژه دارد.
جام گل هميشه پيوسته گلبرگ، نامنظم شامل لوله اي كم و بيش دراز است و يا خميده اي است كه غالباَ مجهز به كرك و منتهي به پهنكي با 5 دندانه است كه در دو لبه قرار مي گيرند. لب بالايي جام كه از گلبرگهاي عقبي تشكيل مي شوند دارا ي دو دندانه و لب پاييني كه از سه گلبرگ جلويي به وجود مي آيد واجد سه دندانه است. بايد در نظر داشت كه گرچه طرح فوق در جام امري عمومي است ولي ممكن است در آن تغييرات و تفاوتهايي نيز به شرح زير ديده شود:
- جام ممكن است مانند گل نعنا (مانتا) دو لبه نبوده يا دارا ي دندانه هاي همسان و يا تقريباَ همقد باشند. اين نوع ساختار جام ارتباط با تيپ هاي اوليه و كهن اين تيره دارد و در نعنا جام گل به علت پيوستگي دو قطعه پشتي به صورت چهار دندانه در مي آيد.
و...
2049_1579074270_35731_8524_1683.zip0.02 MB |