توضیحات :
دانلود تحقیق هواشناسی و آلودگی هوا در قالب Word در 29 صفحه.
بخشی از متن :
مقدمه
هنگامي كه بشر براي اولين بار موفق به مهار كردن آتش شد با تجليل و احترام به تماشاي شعلهها پرداخت و از اين موفقيت احساس غرور كرد. اما شك نداشت كه به اين وسيله با دست خويش به محيط پيرامونش زيان وارد ميكند. بنابراين مدتهاي طولاني قبل از آنك واژة آلودگي پديد آيد و انسان از آن به عنوان پيامد فعاليتهاي مختلف سخن بگويد آلودگي هوا وجود داشته است. با گسترش صنعت ئ تمركز آن در يعضي از مناطق سطح آلودگي كه در برخي از شراسط جوي استثنايي تشديد ميشود بسيار بالا رفت. در نتيجه افزايش آلودگي در اين مناطق ميزان مرگ و مير تا حد بسيار زيادي افزايش يافته است. اين افراد نخستين قربانيان آلودگي هوا نبودند و بخوبي ميتوان تصور كرد كه آغاز عصر آتش، برخي از نياكان ما در غارهاي خود به علت مواد متصاعد شده از سوختها خفه شدهاند. مسئلهاي كه هم اكنون حائز اهميت است و عدة زادي را مشغول خود كرده است آلودگي هوا در جوامع بشري و صنعتي است. بيش از نيمي از جمعيت كشورهاي صنعتي تقريباَ به طور دائمي در آن به سر ميبرند، زندگي ميكنند، ميخوابند، و تغذيه و كار ميكنند. در مقابل مشكلي با اين اهميت اختيار كردن رفتاري انفعالي يا احساساتي و گريستن براي بهشت گمشدة جوامع روستايي كاري واقع گرايانه نيست. تمدن صنعتي وجود دارد. و محتوم است تمدن مذكور واقعيتي است كه عميقاَ محيط زيست و زندگاني ما را دچار تغييري بنيادي كرده است. ما پيشرفتهاي عظيمي را كه در تمام زمينهها حاصل شده مديون اين تمدن هستيم. چه بدمون آن حصول اين پيشرفتها غير ممكن بود. با اين حال افزايش آلودگي هوا نتيجه گسترش فعاليتهاي انساني است. اين افزايش در بسياري از كشورهاي مبتلا به الودگي باعث شده تا به اين مشكل توجه شود. شوراي اروپا(Consail del Europe ) در گزارش مورخ 14 سپتامبر 1967 خود آلودگي هوا را چنين تعريف كرد:
» آلودگي زماني است كه در هوايك مادة خارجي وجود داشته باشد يا در ساختمان آن تغييري پديد آيد كه با توجه به شناختهاي علمي زمان، موجب اثري زيان آور شود يا ياجاد ناراحتي كند.«
هواشناسي در آلودگي هوا
هواشناسان كه تودههاي هوا را بررسي ميكنند از جمله اولين كساني هستند كه متوجه شدهاند »آلودگي هوا مرزي ندارد« زيرا بر حسب مشخصات ويژه آنها، باد ميتواند آلابندههاي منتشر شده در يك ناحيه را پراكنده كند و همچنين آنها را به مناطق كمابيش دورتر از ناحية انتشار انتقال دهد. و اين اثر انتقالي ممكن است تا مقياس كشورها نيز گسترش يابد و حتي گروهي از كشورها- مثل اروپا – را در بر ميگيرد.در بررسي عمومي آلودگي، باد كه نتيجه قابليت تغيير معمولي هواست عامل تصلي دخالت هوا محسوب ميشود. ولي باد تنها عامل نيست و بايد تشعشع خورشيدي و رسوبات را نيز به حساب آورد.
- وارونگيهاي دما
سرعت و جهت باد بستگي به زمينههاي عمودي واقعي دما دارد. لذا باد عموماَ به طور نسبتاَ رضايت بخشي موجب پراكندگي آلايندهها ميشود. اما در مناطق معتدل كه اصولاَ در فصل پائيز يا زمستان را چرخه(Anticyclone ) به وجود ميآيد و به آهستگي جابجا ميشود ممكن است آرامشهاي پايدار يا وارونگي دما برقرار شود. در نواحي نزديك به مناطق گرد مداري عرضهاي بين 30 تا 60 درجه )
(Subtropicale ) نيز كه عرض جغرافيايي بالاتر از آنند درتابستان چنين اتفاقي رخ ميدهد. در اين نواحي تقريباَ به طور دائم را چرخه وجود دارد و ممكن است وارونگيهاي طولاني به وقوع بپيوندد . كازابلانكا، سانتياگو( شيلي)، و لوسآنجلس سه مورد از مناطق شهري است كه حالت فوق در آنها رخ ميدهد.
وجود پديده وارونگي را ميتوان اينگونه توجيه كرد كه در سرزمينهابي مسطح در غروب يك روز آفتابي سطح زمين به سرعت سرد ميشود و در جو بر حسب ارتفاع يك زمينة ثابت و مثبت دما استقرار مييابد . مثلاض هنگاميكه در مكاني مرتفع باشين دماي هوا افزايش پيدا ميكند اين وضعيت در خلال شب تشديد ميشود و ممكن است در نخستيت ساعات روز به صورت تحرك تسبتاَ پر انرژي قشرهاي گرمتر ظاهر ميشود كه بدين ترتيب مجدداَ به زمين بازگردانده ميشود. بالاخره زماني كه تشعشع خورشيد سطح زمين را گرم ميكند اين پديده رو به ملايمت ميرود تا يك زمينه دماي منفي مستقر شود. دز اين صورت دما با افزايش ارتفاع كاهش پيدا ميكند. در زمستان ممكن است اثز تشعشع روزانه خورشيد آنقدر كافي نباشد كه برگشت به حالت عادي انجام گيرد. بنابراين عمل وارونگي چندين ر.ز به طول ميانجامد . درمناطق شهري به علت ايجاد حرارت كلي( كورههاي صنعتي و خانگي) بر سطح زمين ممكن است زمينه دما به علت بي نظمي فزاينده فوق دچار آشفتگي شود . اين آشفتگي به علت وجود ساختمانها تسهيل ميشود و بدين ترتيب وارونگي نسبت به زمينهاي هموار عموماَ در ارتفاع بالاتري صورت ميگيرد. پديدههاي آرامش و واورنگي از نظر آلودگي داراي اهميت قابل ملاحظهاي هستند.
اگر با دودكشهاي متعدد سرو كار داشته باشيم و اگر افزايش بيش از حد منابع آلاينده سطح زمين مانند خودروها را نيز به حساب بيارويم به علت پديدههاي مذكور آلودگي ميتواند به ميزان به ميزان بالايي برسد كه براي انسانها،حيوانات، و نباتات خطرناك است.
در طي مدتي كه وارونگي ادامه دارد بخار آب فضا ميتواند به دمايي پائينتر از دماي تراكم آن برسد كه در ان جاي گرفتهاند. اين مد را به نام» اسموگ« (دود-smock)و فوگ( مد-Fog)است.
مهدود بدترين حوادث مربوط به آلودگي را بوجود ميآورد زيرا به علت كدري آن از عمل گرم كردن تشعشع خورشيد جلوگيري و در نثبيت عمل وارونگي كمك ميكند در همان زمان قشرهاي علياي مه به علت تابشدهي خنگ ميشوند و بنابراين چگالتر شده و به سمت پائين ميآيند به اين ترتيب، آلودگي يه مقدار شديدتر ميرسد.
و...
7003_1578380235_35393_8524_1448.zip0.03 MB |