پیشینه تحقیق و مبانی نظری تاریخچه کشاورزی
پیشینه تحقیق و مبانی نظری تاریخچه کشاورزی

پیشینه تحقیق و مبانی نظری تاریخچه کشاورزی در 146 صفحه در قالب ورد قابل ویرایش.


فهرست مطالب و بخشی از متن :

مبانی نظری وپیشینه تحقیق تاریخچه کشاورزی


فصل دوم: ادبيات تحقيق............................................................................................... 6

مقدمه......................................................................................................................................................................... 7

1- منابع طبیعی موجود به خصوص آب و خاک.......................................................................................... 8

3- ایجاد واریته های مناسب از نباتات مختلف... 8

تاریخچه کشاورزی.................................................................................................................................................. 9

نقش و اهمیت کشاورزی در جامعه. 11

1- تأمین نیازهای کنونی بدون به مخاطره انداختن توانایی تولید نسل های آینده............................ 12

نقش و جایگاه بخش کشاورزی در ایجاد اشتغا ل.. 13

اهمیت نیروی انسانی ماهردر تولید. 15

ساختار و ترکیب شاغلان بخش کشاورزی از نظر سطح سواد. 17

اهمیت آموزش و تحقیقات علمی در توسعه کشاورزی................................................................................. 18

اهمیت نیروی انسانی ماهر و مدیریت................................................................................................................ 20

مفهوم ارزش اقتصادی و ارتباط کشاورزی با ارزش افزوده........................................................................... 22

معرفی مؤسسات و نهادهای عمده تحقیقاتی و آموزش کشاورزی............................................................. 23

نقش اطلاعات و آمار در توسعه کشاورزی.. 24

وضعیت کلی کشاورزی در کشور........................................................................................................................ 25

موقعیت جغرافیایی ایران...................................................................................................................................... 26

چه عواملی در تنوع آب و هوایی کشور ما مؤثرند؟. 28

سیاست های کشاورزی دولت.............................................................................................................................. 29

نگاهی به استان خراسان.. 33

خاک شناسی.. 35

خاک چیست............................................................................................................................................................ 35

شناسایی خاک در ایران........................................................................................................................................ 37

پروفیل خاک... 39

بافت خاک... 40

ساختمان خاک... 40

اجزای معدنی خاک................................................................................................................................................ 41

هوموس...................................................................................................................................................................... 41

ذرات فعال خاک (هوموس و رس) 42

انواع زمین ها ی زراعتی و طبقه بندی آنها.................................................................................................... 43

زمین های آهک دار............................................................................................................................................... 43

زمین های بدون آهک........................................................................................................................................... 43

واکنش خاک ( قلیائیت یا اسید یت خاک)..................................................................................................... 44

اصلاح خاکهای اسیدی – شور و خاکهای قلیا............................................................................................... 46

مفاهیم باروری و حاصلخیزی خاک.................................................................................................................... 47

آبیاری......................................................................................................................................................................... 49

وضعیت آب در خاک............................................................................................................................................. 51

تعریف آبیاری.. 52

روش های مختلف آبیاری..................................................................................................................................... 53

سیستم های آبیاری بر دو گونه اند: 53

آبیاری بارانی............................................................................................................................................................. 56

انواع سیستم های آبیاری بارانی......................................................................................................................... 57

آبیاری قطره ای....................................................................................................................................................... 59

آبیاری زیر زمینی.................................................................................................................................................... 60

آبخیزداری................................................................................................................................................................. 62

منابع آبهای زیرزمینی............................................................................................................................................ 63

چاه ها......................................................................................................................................................................... 63

حشره شناسی.......................................................................................................................................................... 64

رابطه انسان با حشرات.......................................................................................................................................... 65

ارتباط مفید بین انسان و حشرات ( کمک هایی که حشرات به انسان می کنند ):............................ 65

ارتباط مضر بین انسان و حشرات:...................................................................................................................... 66

روش های مبارزه با آفات نباتی........................................................................................................................... 67

مبارزه فیزیکی.......................................................................................................................................................... 68

مبارزه زراعی............................................................................................................................................................ 68

مبارزه بیولوژیکی..................................................................................................................................................... 68

مبارزه روانی.............................................................................................................................................................. 68

مبارزه ژنتیکی.......................................................................................................................................................... 69

مبارزه شیمیایی....................................................................................................................................................... 70

مبارزه تلفیقی.. 70

حشره کش ها یا سموم......................................................................................................................................... 70

فرمول شیمیایی DDT دی کلرو دی اتیل اتان است .................................................................................. 71

انواع سموم حشره کش......................................................................................................................................... 72

سموم حشره کش به دو دسته تقسیم می شوند :........................................................................................ 72

حشره كش هاي معدني ................................................................................................................................ 72

حشره کش های آلی گیاهی :............................................................................................................................. 72

حشره كش هاي آلي كلره: ........................................................................................................................... 72

سموم فسفره آلي: ........................................................................................................................................... 72

سموم گوگردي آلي: ....................................................................................................................................... 73

سموم از نظر نحوه اثر. 73

سموم داخلي يا گوارشي ............................................................................................................................... 73

سوم تماسي يا خارجي: ................................................................................................................................. 73

سموم نفوذي ..................................................................................................................................................... 73

سموم جذبي (سيستميك) ........................................................................................................................... 73

سموم تنفسي ................................................................................................................................................... 73

سموم تدخيني ................................................................................................................................................. 74

چغندر قند................................................................................................................................................................ 74

پنبه. 75

آفات جالیز................................................................................................................................................................ 75

آفات مهم گیاهان زراعی....................................................................................................................................... 76

آفات مهم غلات...................................................................................................................................................... 76

آفات درختان میوه. 76

آفات مهم درختان پسته....................................................................................................................................... 78

آفات انار. 78

مبارزه با علف هرز................................................................................................................................................... 78

مبارزه با موش ها..................................................................................................................................................... 79

اصلاح نباتات............................................................................................................................................................ 79

اثرات اصلاح نبات در کشاورزی.......................................................................................................................... 81

منابع طبیعی............................................................................................................................................................ 82

اهمیت و نقش منابع طبیعی............................................................................................................................... 85

تعریف جنگل........................................................................................................................................................... 89

تعریف جنگل داری.......................................................................................................................................... 91

از نقطه نظر اقتصادي.................................................................................................................................. 91

از نقطه نظر كشاورزي .................................................................................................................................. 91

از نقطه نظر بهداشتي .................................................................................................................................. 92

فوائد جنگل: جنگل ها دارای فوائد زیادی هستند......................................................................................... 92

نگاهی به فرآیند های تخریبی جنگل های کشور:......................................................................................... 93

مرتع.. 95

بیابان.. 97

بیابان زائی و مبارزه با آن...................................................................................................................................... 98

مشاغل مربوط: 101

تعریف مکانیزاسیون................................................................................................................................................ 105

فوائد ماشینی کردن کشاورزی.. 106

آشنایی با وضعیت کشاورزی و نیروی کششی مورد استفاده در ایران.. 107

انواع اتصالات در ادوات کشاورزی....................................................................................................................... 109

تراکتور و تکامل آن.. 111

طبقه بندی تراکتورها 112

هدف های خاک ورزی عبارتند از : 113

روش های خاک ورزی.. 114

گاو آهن.. 116

انواع گاوآهن و موارد استفاده آن........................................................................................................................ 118

گاو آهن برگردان دار:.................................................................................................................................. 118

ادوات خاک ورزی ثانویه....................................................................................................................................... 122

كولتيواتورها .................................................................................................................................................. 122

ديسك ها (هرس بشقابي) ........................................................................................................................ 123

دیسک ها................................................................................................................................................................... 123

ديسك يك راهه:.......................................................................................................................................... 124

ديسك دو زانويي:......................................................................................................................................... 124

ديسك يك زانويي (افست): ..................................................................................................................... 124

انواع تسطیح کن..................................................................................................................................................... 125

غلتك ها يا خرد كننده ها: ...................................................................................................................... 126

کاشت محصولات.. 126

بذر افشاني: ................................................................................................................................................... 127

بذر کاری: 127

بذر کاری دقیق یا تک دانه کاری....................................................................................................................... 127

کپه کاری:................................................................................................................................................................. 127

ماشین آلات کاشت... 127

ردیف کارها: 127

ردیف کارهائی که بر روی زمین مسطح کشت می کنند. 128

ردیف کارهائی که بر روی پشته کشت می کنند: 128

ردیف کارهائی که در شیار کشت می کنند:................................................................................................... 129

اندازه ردیف کارها: 129

خطی کارها:.............................................................................................................................................................. 130

انواع خطی کارهای غلات.. 131

بذر پاش ها 132

کارنده های مخصوص( سیب زمینی کار و نشاء کار) 133

نشاء کار:.................................................................................................................................................................... 133

سیب زمینی کارها: 133

ادوات داشت............................................................................................................................................................. 134

سمپاش ها: 137

اجزای اصلی ساختمان یک سمپاش.................................................................................................................. 137

مخزن: 137

به هم زن:.................................................................................................................................................................. 138

صافی: 138

بوم............................................................................................................................................................................... 138

نازل یا افشانک: 138

ماشین های برداشت... 139

دروگر.......................................................................................................................................................................... 139

ماشین های برداشت غلات.................................................................................................................................. 141

ماشین های برداشت سیب زمینی..................................................................................................................... 143

ماشین برداشت چغندرقند 144


مقدمه

گرسنگی در دنیای امروز امر تازه ای نبوده و همیشه تهدیدی برای بقای نسل بشر بوده است.در بعضی از نقاط دنیا طی قرون متمادی کمبود مواد غذایی همیشه عامل عمده بدبختی امراض و حتی مرگ محسوب می شده است ولی هیچگاه مانند امروز تا این حد کمبود غذا و خطر گرسنگی دسته جمعی محسوس نبوده است.این تهدید به علت کاهش ظرفیت دنیا در تولید غذا نیست چون از بسیاری جهات این ظرفیت حتی بالاتر هم رفته و همچنان در حال ترقی است.

مسئله اصلی در این است که جمعیت دنیا با سرعت زیادی در حال افزایش است به طوری که ازدیاد تولید مواد غذایی به زحمت می تواند همگام با بالا رفتن جمعیت پیش برود.

پیشرفت علم را می توان در واقع عامل اصلی ازدیاد جمعیت در دنیا و به خصوص در کشورهای در حال توسعه دانست. تا اواسط قرن بیستم ، تولد زیاد دربیشتر کشورهای آمریکای جنوبی ، آفریقا و آسیا با میزان مرگ و میر زیاد از طریق مرگ و میر اطفال ، امراض ، و بهداشت غلط متعادل گردیده و مانع از افزایش سریع جمعیت می شد.

در چند دهه اخیر پیشرفت قابل ملاحظه علم پزشکی و کاربرد آن در سراسر دنیا وضعیت فوق را شدیدا" تغییر داده است؛ کاهش مرگ و میر اطفال ، کنترل امراض و ناقلین آنها و ایجاد خدمات پزشکی حتی در دورافتاده ترین نقاط سبب افزایش بی سابقه جمعیت دنیا شده است.

بیشترین افزایش در کشورهای در حال توسعه که حتی حالا با کمبود مواد غذایی مواجه هستند روی خواهد داد. با توجه به افزایش جمعیت تردیدی باقی نمی ماند که تأمین مواد غذایی کافی برای جمعیت دنیا جدی ترین مسئله ایست که بشر با آن روبروست و خواهد بود.

زندگی انسان با فراگیری زراعت و کشاورزی شکل جدیدی به خود گرفت و شخم زمین سرآغاز حرکتی نوین در استفاده مطلوب انسان از طبیعت بود ، اما هرچه زمان گذشت اشکال این نوع بهره برداری از زمین تغییر کرد به گونه ای که پس از انقلاب صنعتی به دلیل تنوع در محصولات کشاورزی و رشد تجهیزات و ادوات کشاورزی میزان برداشت از سطح زیر کشت به صورت چشمگیری افزایش یافت و در حال حاضر صادرات محصولات کشاورزی یکی از منابع درآمد ارزی کشورهای توسعه یافته محسوب می شود. به همین دلیل توسعه کمی و کیفی محصولات کشاورزی یکی از اهداف مهم دولت ها به حساب می آید.

بدون تردید کشور ما از این قاعده جهانی ، مستثنی نمی باشد ، ولی باید این اصل را پذیرفت که اگر استراتژی مشخصی برای کشاورزی نداشته باشیم ، همچنان بار هزینه های سنگین بی برنامه گی دولت را باید مردم پرداخت کنند.

توانایی یک کشور در تولید مواد غذایی به عوامل زیادی بستگی دارد که شامل عوامل اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی است که همگی در برنامه ریزی کشاورزی ، انگیزه کشاورزان و کارآیی منابع تولید اثر قابل ملاحظه ای دارند. علاوه بر اینها عوامل بیولوژیکی و فیزیکی زیر که در واقع عامل اصلی تولید مواد غذایی هستند تأثیر دارند:

1- منابع طبیعی موجود به خصوص آب و خاک

2- تکنولوژی و ماشین آلات موجود و مدیریت صحیح دراستفاده از خاک ، حیوانات و نباتات

3- ایجاد واریته های مناسب از نباتات مختلف

4- تهیه و کاربرد کودها، حشره کش ها ، علف کش ها و آبیاری

جای تأسف است که زمین های قابل کشت دنیا به نسبت تراکم جمعیت بین ممالک تقسیم نشده است ، این مسئله، مشکلی برای کشورهای اروپایی و ممالک توسعه یافته آسیایی ایجاد نمی کند، زیرا آنها می توانند کمبود خود را از کشورهای دیگر خریداری کنند و فقط باید مسائل مربوط به حمل و نقل و معاملات بازرگانی را برطرف سازند.

در کشورهای در حال توسعه آسیا ، آفریقا و آمریکای لا تین وضعیت بحرانی تر است.در این ممالک سرعت افزایش جمعیت خیلی بیشتر از آهنگ افزایش تولید است ، به طوری که کشورهایی که تا اندک زمانی پیش ، از صادر کنندگان مواد غذایی بودند ، حالا مجبور به وارد کردن آن هستند. متأسفانه بسیاری از این کشورها فقیر و دارای رشد اقتصادی پایینی هستند ، به طوری که ارز کافی برای خرید کمبود احتیاجات غذایی در دسترس نیست.

تنها چاره این ممالک گرفتن کمک از کشورهای غنی تر و یا ازدیاد قدرت تولید کشاورزی خودشان است.

تاریخچه کشاورزی

بزرگترین مسئله ای که بشر همیشه در طول تاریخ چند هزار ساله اش با آن روبرو بوده، قحطی و کمبود مواد غذائی است و به این دلیل در زمانهای قدیم، پایه و اساس اجتماعات را کشاورزی تشکیل می داده است.

یکی از اولین اجتماعات کشاورزی دنیا طبق تحقیق دانشمندان، در منطقه خاورمیانه و به احتمال غالب در گوشه شمال غربی آن، که شامل قسمتی از ایران، آسیای صغیر و شمال بین النهرین می گردد، به وجود آمد و این کار با پیدا کردن بوته گندم و جو وحشی و نیز کاشت آن شروع شد. باغ های ایران در دنیای قدیم از معروفیت خاصی برخوردار بوده است. از شواهد و قرائن چنین بر می آید که فلات ایران یکی از مراکز اجتماعات اولیه بوده است و در هزاره چهارم پیش از میلاد در جنوب غربی این سرزمین یعنی ایلام آنروز، خوزستان و لرستان و پشتکوه و جبال بختیاری امروز مرکزیتی وجود داشته است.

گفته می شود که ایران یکی از اولین کشورهای دنیاست که در آن کشاورزی و تمدن شروع شده و انسان اولیه برای نخستین بار در فلات ایران به کشت و زرع و پرورش دام دست زده است. دین زرتشت به کشاورزی اهمیت فراوان داده و در اوستا آمده است که سومین جایی که زمین شادمان ترین است، آنجاست که یکی از خداپرستان بیشترین غله را کشت کند و بیشترین گیاه و میوه را به کارد.

گزنفون از قول سقراط نقل کرده است که در عصر هخامنشیان باغ هایی در ایران وجود داشته که آنها را پردیس می نامیده اند و در آنها درختان از حیث ارتفاع مساوی و روی خطوط منظم کشت شده و به وسیله چرخ چاه های بزرگی که توسط گاو گردانده می شدند آبیاری می گشت.

دانش کشاورزی نزد اسلامیان از اهمیت والایی برخوردار بوده است. احداث باغ و درخت کاری در میان مسلمین گسترش داشته است از جمله می توان از نخلستان های مدینه یاد کرد.

با وجود قدمت رویش و پرورش گیاهان و درختان در فلات ایران، متأسفانه از پیشرفت هایی که در قرون اخیر ( از قرن 16 به بعد ) در امر اصلاح نژاد و روش پرورش کشاورزی و باغداری در دنیا وجود داشته، کشور ما بی خبر مانده است و در نتیجه ایران با داشتن شرایط اقلیمی مناسب نتوانسته است جای شایسته خود را از نظر اقتصادی در میان کشورهای تولید کننده فرآورده های کشاورزی، احراز نماید.

نقش و اهمیت کشاورزی در جامعه

بخش کشاورزی نقش حیاتی در اقتصاد ملی ایران دارد به طوری که حدود 27% تولید ناخالص ملی 23% اشتغال و تأمین بیش از 80% غذای جامعه را در کشور تشکیل می دهد.

کشاورزی به عنوان محور مدیریت برای نیل به توسعه پایدار اقتصاد کشور مطرح شده است. بانک جهانی توسعه ، کشاورزی را یک استراتژی می داند که باعث بهبود وضع زندگی گروه خاصی از مردم به ویژه روستاییان می شود. بانک جهانی همچنین معتقد است که چون توسعه کشاورزی قصد تقلیل فقر را دارد ، بنابراین باید به طور واضح طوری طراحی و اجرا شود که تولیدات را افزایش داده و قدرت تولید روستاییان را بالا ببرد.مدیرکل سابق سازمان خواروبار جهانی آقای فورما می گوید:«در پیشرفت کشاورزی عامل انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و برنامه های آموزش کشاورزی در صورتی که منطبق با احتیاجات و شرایط روستایی طرح و اجرا شود از عوامل کلیدی توسعه روستایی به شمار می آید.»

تعریف توسعه: تغییرات مثبتی که باعث بهبود وضع زندگی مردم شود و به معنی تلاش آگاهانه و مبتنی بر برنامه ریزی دقیق که جهت ترقی اقتصادی- اجتماعی جامعه می باشد.

به طور خلاصه می توان گفت : هدف توسعه بهبود است. ولی با کدام وسایل موجود می توان فرآیند توسعه را در جهت بهبود به حرکت در آورد؟

در این زمینه می توان به آسانی دو جنبه کاملا" متمایز را مشخص کرد: رشد و توسعه در مورد یک ارگانیسم (گیاه یا حیوان)، ابتدا رشد که عبارت است از افزایش کمی و سپس علاوه بر رشد کمی تغییر دیگری نیز مشاهده می کنیم و آن گسترش پیچیده ساختار وجودی ارگانیسم است. این نوع گسترش را می توان توسعه کیفی نامید به همین ترتیب کاربرد مفهوم توسعه در مورد کشور، جامعه یا انسان نیز در چارچوب همین دوجنبه اساسی مطرح است به طور کلی توسعه دارای ویژگی هایی است که می توان آن را چنین توصیف کرد:

توسعه فرآیندی هدف دار است که به وسیله انسان آغاز می گردد و هدف آن بهبود بخشیدن به شرایط زیستی کلیه افرادی است که در یک جامعه زندگی می کنند. توسعه را از طریق آنچه که به محیط اضافه می شود و به چشم می آید و قابل اندازه گیری است ، می توان شناسایی کرد. از این رو اندازه گیری رشد یعنی اندازه گیری امکانات و خدمات اضافه شده به محیط که خوداز شاخص های توسعه مثل رشد و کیفیت زندگی محسوب می شود.

فایل هایی که پس از خرید می توانید دانلود نمائید

پیشینه تحقیق و مبانی نظری تاریخچه کشاورزی_1619604167_47968_8524_1360.zip0.22 MB
پرداخت و دانلود محصول
بررسی اعتبار کد دریافت کد تخفیف
مبلغ قابل پرداخت : 19,000 تومان پرداخت از طریق درگاه
انتقال به صفحه پرداخت