پیشینه و مبانی نظری عدم اطمینان
پیشینه و مبانی نظری عدم اطمینان

توضیحلت :

پیشینه و مبانی نظری عدم اطمینان در 28 صفحه در قالب Word قابل ویرایش.

شامل 28 صفحه در قالب ورد با قابلیت ویرایش


فهرست مطالب :

عدم اطمینان محیطی

2-3 ماتریس عدم اطمینان محیطی

نظریه های عدم اطمینان محیطی

شکل 2-1- ماتریس عدم اطمینان محیطی (رابینز، 1991)

جدول 2-1- نظریه¬های عدم اطمینان محیطی (براساس ویژگی-های محیطی تولید کننده عدم اطمینان)

جدول 2-2- نظریه¬های عدم اطمینان محیطی (براساس منابع محیطی تولید کننده عدم اطمینان)

پیشینه تحقیق

منابع و مأخذ


بخشی از متن :

عدم اطمینان محیطی

چنانچه سازمان­ها خواهان بقا و افزایش اثربخشی خود باشند، باید خود را با محیط تطبیق دهد. محیط از این جهت اهمیت دارد که همه محیط‌ها یکی نیستند. محیط‌ها بر اساس آنچه آنرا عدم اطمینان محیطی[1] می­نامند، نسبت به هم متفاوتند. براساس نظر پنروس[2] (1995)، محیط خارجی برای هر شرکت منحصر به فرد است، در حالی که این محیط سیال بوده و قابلیت آن را دارد تا به وسیله رهبران شرکت­ها برای رسیدن به اهداف دستکاری شود و ممکن است به واسطه عدم اطمینان باعث محدود شدن فرصت­های سازمان شود. خاندوالا[3] (1977) توضیح داد که در هنگام طرح ریزی یک سازمان، محیط بیرونی به عنوان منبعی که به طور همزمان فشارها و پویایی­هایی را برای سازمان به همراه دارد عمل می­کند. سه نوع ارتباط متقابل بین سازمان و محیط آن وجود دارد که عبارتند از:

  1. شرکت­هایی که در ارتباط خود با محیط کنترل اندک یا هیچ کنترلی روی ورودی­های محیط ندارند.
  2. شرکت­هایی که در ارتباط خود تعادل دارند.
  3. سازمان­هایی که بر محیط تسلط دارند (مانند دولت) و تا حد زیادی بر ورودی­ها و خروجی­های محیط اثر می­گذارند.

در نتیجه، براساس نظر خاندوالا (1977)، شرکت و رابطه شرکت با محیطی که در آن قرار دارد، اثر مهمی بر توانایی شرکت در اجرا استراتژی تجاری خود و رقابت در بازار دارند. علاوه براین، وی ادعا کرد که پنج جنبه اصلی از محیط وجود دارد که سازمان را تحت تأثیر قرار می­دهد. این ابعاد شامل 1) آشفتگی یا غیرقایل پیش­بینی بودن محیط، 2) خصومت یا استرس­زا بودن و پرخطر بودن محیط، 3) گوناگونی یا عدم یکنواختی محیط، 4) پیچیدگی فنی یا اطلاعات پیچیده مورد نیاز برای تصمیم­گیری، 5) محدودکننده یا اجبارکننده. براساس کار صورت گرفته توسط خاندوالا؛ میلر و فریزن (1978) عنوان کردند که محیط شرکت به طور کامل روی پاسخ استراتژیک شرکت­ها کنترل ندارد و شرکت­ها می­توانند از طریق تحلیل فعالیت­ها، نوآوری در محصولات یا بازارها، بکارگیری استراتژی­های مناسب و یا به عبارت دیگر گرایش کارآفرینانه با فشارهای محیطی سازگار شوند.

برخی از نظریه پردازان به جنبه­های خاصی از محیط تأکید کرده و تعاریف خود از محیط خارج سازمان را براساس آن ارائه نموده­اند. برای مثال، مفهوم سازی ارائه شده توسط دانکن[4] (1972) عدم اطمینان محیطی را بعنوان سازه­ای که دارای دو بُعد پویایی و پیچیدگی در نظر گرفته است. سه نشانگر عملیاتی از این ابعاد ساخته شدند: کفایت اطلاعات درباره عامل خاص در سوال، اهمیت عامل برای عملکرد شرکت، و قابلیت پیش بینی واکنش عامل به تصمیمات شرکت. تغییر محیطی[5] دامنه­ای از ایستا (جائیکه تغییر محیطی خیلی کم است) تا پویا (که تغییرات محیطی شدید است) را دربر می­گیرد. هر چه محیط پویاتر باشد، مدیریت برای پیش­بینی احتمالات مرتبط با راهکارهای تصمیمات مختلفی که قصد انجامشان را دارد، با مشکلات بیشتری روبروست. اگر همه شرایط دیگر یکسان فرض شوند، مدیریت ترجیح خواهد داد، محیطی ایستا و بدون تغییر را انتخاب کند، زیرا در چنین محیطی مسائل و مشکلاتی که احتمالاً وجود دارند از قابلیت پیش بینی زیادی برخوردارند. پیچیدگی محیطی[6] به تعداد عناصر خارجی که می‌توانند عملیات سازمان را تحت تأثیر قرار داده، برمی‌گردد. زمانی که محیط پیچیده نیست، عناصر اندکی در محیط وجود دارند که مدیریت ملزم به نظارت آنهاست و در چنین حالتی عناصر محیطی نسبت به هم متجانس­اند. وقتی که محیط پیچده بوده، دارای تعداد زیادی عناصر می‌باشد که باید نظارت شوند و چنین عناصری در این نوع محیط نامتجانس خواهند بود. افزایش در پیچیدگی محیطی منجر به عدم تمرکز می‌شود که این امر سازمان را قادر می­سازد، تا عناصر محیطی را در طیف وسیعی گسترده شده­اند، موثرتر و دقیقتر نظارت کند.

رابینز[7] (1991) عدم اطمینان محیطی را یکی از عامل محیط بیرون سازمان معرفی می­کند که عملکرد سازمان را تحت تأثیر قرار می­دهد. از نظر رابینز، عدم اطمینان محیطی به میزان آگاهی مدیران از تغییرات محیط بیرونی سازمان و توانایی آنها در پیش­بینی این تغییرات اطلاق می­شود که توسط دو عامل پیچیدگی و درجه تغییر مولفه­های محیطی تحت تأثیر قرار می­گیرد. پیچیدگی به تعداد مولفه­های محیط بیرونی سازمان اشاره دارد، در حالی که درجه تغییر بیانگر پویایی یا ثبات محیط بیرونی می­باشد. شکل 2-3 ماتریس عدم اطمینان محیطی را نشان می­دهد.

4- عدم اطمینان محیطی زیاد

محیط پویا و غیرقابل پیش بینی

مولفه­های محیطی زیاد

مولفه­ها مشابه هم نیستند و در جریان تغییر مداوم قرار دارند

نیاز زیاد برای شناخت مولفه­ها

3- عدم اطمینان محیطی کم تا متوسط

محیط باثبات و قابل پیش بینی

مولفه­های محیطی زیاد

مولفه­ها مشابه هم نیستند و اساساً ثابت می­مانند

نیاز زیاد برای شناخت مولفه­ها

پیچیده

درجه پیچیدگی

2- عدم اطمینان محیطی کم تا متوسط

محیط پویا و غیرقابل پیش بینی

مولفه­های محیطی اندک

مولفه­ها تاحدی مشابه­اند اما در جریان تغییر مداوم قرار دارند

نیاز اندک برای شناخت مولفه­ها

1- عدم اطمینان محیطی کم

محیط باثبات و قابل پیش بینی

مولفه­های محیطی اندک

مولفه­ها تاحدی مشابه­اند و اساساً ثابت می­مانند

نیاز اندک برای شناخت مولفه­ها

ساده

پویا

باثبات



درجه تغییر


شکل 2-1- ماتریس عدم اطمینان محیطی (رابینز، 1991)


همان طور که در شکل 2-1 ملاحظه می­شود، در شرایطی که محیط درجه تغییر اندک (محیط باثبات) و پیچیدگی کمی (محیط ساده) داشته باشد، عدم اطمینان محیطی در کمترین حد خود قرار دارد. در این شرایط محیط باثبات و قابل پیش بینی بوده و مولفه­های اندک در محیط خارجی سازمان وجود دارد. همچنین مولفه­ها تاحدی مشابه یکدیگرند و اساساً ثابت می­مانند. در این شرایط سازمان نیاز اندک برای شناخت مولفه­های محیط خارجی دارد (بخش 1). در شرایطی که درجه تغییر محیط زیاد باشد (محیط پویا)، اما پیچیدگی کم باشد (محیط ساده)، عدم اطمینان محیطی افزایش یافته و در حد کم تا متوسط قرار می­گیرد. تحت این شرایط محیط پویا و غیرقابل پیش­بینی بوده و مولفه­های محیطی اندک است. همچنین، مولفه­ها تاحدی مشابه یکدیگر بوده اما در جریان تغییر مداوم قرار دارند. در این شرایط، سازمان نیاز اندکی برای شناخت مولفه­های محیط خارج سازمان دارند (بخش 2). در شرایطی که درجه تغییر محیط اندک باشد (محیط باثبات)، اما پیچیدگی آن در حد بالایی قرار داشته باشد (محیط پیچیده)، عدم اطمینان محیطی افزایش یافته و در حد کم تا متوسط قرار می­گیرد. تحت این شرایط محیط باثبات و قابل پیش­بینی است اما مولفه­های زیادی در محیط وجود دارد. همچنین مولفه­ها مشابه هم نیستند و اساساً ثابت می­مانند. در این شرایط سازمان نیاز زیادی برای شناخت مولفه­های محیط خارجی دارد (بخش 3). بالاترین حد عدم اطمینان محیطی زمانی است که شرایط محیط در بالاترین درجه پیچیدگی و تغییر قرار دارد. تحت این شرایط محیط پویا و غیرقابل پیش­بینی بوده و مولفه­های زیاد در محیط وجود دارد. علاوه براین، مولفه­ها مشابه هم نبوده و در جریان تغییر مداوم قرار دارند. در این وضعیت، سازمان نیاز بالایی برای شناخت مولفه­های محیط خارج سازمان دارد (بخش 4).



[1] Environmental Uncertainty

[2] Penrose

[3] Khandwalla

[4] Duncan

[5] Environmental Change

[6] Environmental Complexity

[7] Robbins

فایل هایی که پس از خرید می توانید دانلود نمائید

پیشینه و مبانی نظری عدم اطمینان_1596004340_41936_8524_1380.zip0.03 MB
پرداخت و دانلود محصول
بررسی اعتبار کد دریافت کد تخفیف
مبلغ قابل پرداخت : 19,000 تومان پرداخت از طریق درگاه
انتقال به صفحه پرداخت